ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο μαραθώνιος της κυβέρνησης για να πάρει τα λεφτά

13:03 - 09 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Ο μαραθώνιος της κυβέρνησης για να πάρει τα λεφτά
Σε σκληρή πολιτική δοκιμασία αναμένεται να μπει η κυβέρνηση μετά και την απόφαση για σταδιακή εκταμίευση της δόσης, καθώς θα καλείται μέχρι και τον Οκτώβριο να αποδεικνύει συνεχώς ότι έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να υλοποιεί τα προαπαιτούμενα, με κύριο τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες στο δημόσιο.

Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και των ρυθμίσεων για την ΕΡΤ στη Βουλή, θα είναι και η πρώτη φορά που η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα «τσεκάρει» τις αντοχές της, αλλά και θα καταγράψει τις φίλιες και μη δυνάμεις εντός της Ολομέλειας.
Άλλωστε το πολυνομοσχέδιο θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε άλλους να τοποθετηθούν σε σειρά ζητημάτων εντός κοινοβουλίου, για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη κυβερνητική κρίση. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει ως 19 Ιουλίου να καλύψει τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευτούν οι δόσεις του Ιουλίου, ενώ η δόση του Οκτωβρίου, ύψους 0,5 δισ. ευρώ, συνδέεται μεταξύ άλλων με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Πάντως μέχρι το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο μέχρι και την τελευταία στιγμή γράφεται και συμπληρώνεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως αργά χθες τη νύχτα η τρόικα κατέθετε παρατηρήσεις για πολλές προωθούμενες ρυθμίσεις, ειδικά στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπου εξέφρασε την αντίρρησή της για την έκπτωση δαπανών για τόκους που έχουν επιτόκιο από αυτό των έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της πρόθεσης περιορισμού φαινομένων ενδοομιλικών συναλλαγών.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Η διαβούλευση, πάντως, με κόμματα και φορείς οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε τροποποιήσεις στο νέο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Πιο συγεκριμένα:

  • Παραμένει η έκπτωση 1,5% για τους μισθωτούς στην εφάπαξ καταβολή του φόρου, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
  • Παραμένει η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.
  • Διατηρείται η προκαταβολή φόρου για τις ΟΕ και ΕΕ στο 55% αντί του 80%.
  • Προβλέπεται η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιρειών.
  • Οι φοιτητές-τέκνα θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.
  • Απαλλάσσονται από τη φορολογία και τα παιδιά που λαμβάνουν διατροφή.
  • Η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού θα φορολογείται αναλόγως με την πηγή από την οποία προέρχονται τα εισοδήματα.

Οι άλλες διατάξεις

 

Το Πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν όλα σχεδόν τα υπουργεία, όπως τα νέα κριτήρια διαθεσιμότητας, η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ο φόρος πολυτελείας και ο Νέος Φορολογικός Κώδικας Εισοδήματος, οι ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ (claw back), η κατάργηση εξαιρέσεων ένταξης στον ΟΑΕΕ, η ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στα λεγόμενα «κρυφά» μέτρα, καθώς μέσα από ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση ή την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, υπάρχει το ενδεχόμενο να καταγραφούν ανατροπές που επηρεάζουν το εισόδημα των φορολογουμένων. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Επίσης προβλέπεται να έχει παρεμβάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, το τραπεζικό σύστημα, την υγεία, τη δικαιοσύνη κλπ. Άγνωστο παραμένει εάν στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν εφαρμοστικές διατάξεις για τις μνημονιακές υποχρεώσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί
και αφορούν δημοσιονομικά μέτρα του 2013, π.χ. η δια νόμου αλλαγή των προβλέψεων για το περιεχόμενο των E9, η περαιτέρω ενίσχυση της Γ.Γ. Εσόδων, η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας κρατικών ενισχύσεων, η τροποποίηση διατάξεων για την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων με κατάργηση δικαιώματος να λαμβάνονται σε δόσεις, το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές.


Ο μαραθώνιος της κυβέρνησης όμως δε σταματά εδώ, καθώς μέχρι το Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε:

  • Ολοκληρωμένο σχέδιο για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο για τον έλεγχο δαπανών σε όλα τα υπουργεία (αλλιώς ενεργοποίηση ρήτρας αυτόματης μείωσης δαπανών 10%)
  • Ρυθμίσεις για το φόρο ακίνητης περιουσίας
  • Κώδικα φορολογικών διαδικασιών
  • Πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank (τέλος Ιουλίου)
  • Πλήρης υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης (με κοινοτικά κονδύλια)
  • Διασφάλιση πρόσβασης των φορολογικών αρχών σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Ενίσχυση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
  • Παρεμβάσεις στα τελωνεία, στο κτηματολόγιο και στην αγορά καυσίμων.
  • Αξιολόγηση της διαδικασίας για το άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα.
  • Ρύθμιση για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των επαγγελματικών ενώσεων.
  • Αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ
  • Αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ,
  • Νέος κώδικας των δικηγόρων

Κομβικές οι απολύσεις

Κομβικό στην όλη διαδικασία για την καταβολή των χρημάτων των δανειστών θα καταστεί το κατά πόσο το πολιτικό σύστημα που κυβερνά σήμερα θα δείξει τις απαιτούμενες αντοχές για την υλοποίηση του σχεδίου των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων. 
Μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει 12.000 να έχουν λάβει το δρόμο για τη διαθεσιμότητα, αλλά κι από αυτούς 4.000 των απολύσεων, αλλά και να υλοποιηθούν τομές στον τομέα της φορολογικής νομοθεσίας (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και των εσόδων). 
Για να καταστεί αυτό πραγματικότητα, μακριά από παλινωδίες, οι δανειστές αποφάσισαν να σπάσουν σε κομμάτια τη δόση δίνοντας στην Ελλάδα ποσό 6,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.