ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολυνομοσχέδιο: Νέο mini μνημόνιο - Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο Δημόσιο

20:08 - 09 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Πολυνομοσχέδιο: Νέο mini μνημόνιο - Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο Δημόσιο
Κατατέθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα 6,8 δισ. ευρώ που ενέκρινε χθες το βράδυ το Eurogroup.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 108 άρθρα και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ η ψήφιση του θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου. 

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν στις τράπεζες, τη διαδικασία εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και τη ρευστοποίηση των στοιχείων τους.

Ακόμα, εμπεριέχονται διατάξεις για το άνοιγμα της αγοράς καυσίμων, αλλά και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη για τους ΟΤΑ και προβλέπει την κατάργηση των σχολικών φυλάκων (2.000 άτομα), καθώς και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (3.500 άτομα).

Επίσης και το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα για 2.000 εκπαιδευτικούς.

Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία Ενιαίου Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ως πρώτο βήμα για την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκε ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο φόρος πολυτελείας, τα μέτρα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ (επιστροφές από τις κλινικές κλπ), τα μέτρα για τον ΟΑΕΕ, καθώς και η ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρίες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων στο δημόσιο

Τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., προβλέπει το πολυνομοσχέδιο στο κεφάλαιο Δ' που αφορά τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγχρόνως, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης θέσεων.

Η κατάργηση ή σύσταση θέσεων θα γίνεται με απόφαση του υπ. Δ. Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.

Η διαθεσιμότητα

 

Η επιλογή των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση της οργανικής τους θέσης, διενεργείται μετά από αποτίμηση και μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους.

Θα συνεκτιμηθεί η εργασιακή και διοικητική εμπειρία τους, η άσκηση ειδικών καθηκόντων και η εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου. Αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνουν όσοι έχουν εισαχθεί μετά από διαγωνισμό.

Η αποτίμηση των προσόντων αποτυπώνεται σε βαθμολογικό πίνακα από τα Τριμελή Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 8 μήνες.

Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή έχουν εξαρτώμενο μέλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι πολύτεκνοι, οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας, υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα.

 

Η κινητικότητα

 

Στο πλαίσιο της κινητικότητας επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των Ν.Π.Δ.Δ..

Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα. Η μετάταξη ή μεταφορά αυτών των υπαλλήλων είναι υποχρεωτική.

Η κινητικότητα των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι αντιστοιχεί στην εργασιακή τους φυσιογνωμία και λαμβάνει υπόψη τα περιγράμματα θέσης και καθηκόντων τους, εφόσον αυτά υπάρχουν και τις δηλώσεις προτίμησής τους.

Η διαδικασία της μετάταξης ή μεταφοράς υπαλλήλων γίνεται από τα αρμόδια Τριμελή Συμβούλια των φορέων υποδοχής τους.

Ειδικά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Κίνησης και Επισκευών της Δ/νσης Κρατικών Αυτοκινήτων και Επικοινωνιών.

Η αρμοδιότητα εξυπηρέτησης των αναγκών μετακίνησης κυβερνητικών προσώπων, επισήμων, επικεφαλής οργανισμών και λοιπών προσώπων μεταφέρεται στις οικείες υπηρεσίες των υπουργείων ή φορέων.

Η αρμοδιότητα διάθεσης αυτοκινήτων και οδηγών για την εξυπηρέτηση ξένων επισήμων μεταφέρεται στο υπ. Εξωτερικών και στη Δ/νση Εθιμοτυπίας.

Η αρμοδιότητα της κίνησης, συντήρησης και επισκευής οχημάτων μεταφέρεται στο υπ. Δ. Τάξης, στις Υπηρεσίες Συνοδείας Ασφαλείας και Προστασίας επισήμων.


Ειδική διάταξη για τους συμβασιούχους

 

Επίσης, προβλέπει ειδική διάταξη για τους συμβασιούχους που παραμένουν στις εργασίες τους με προσωρινές διαταγές.

Η διάταξη προβλέπει ότι όλες οι υποθέσεις πρέπει να έχουν εκδικαστεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 και οι αποφάσεις να έχουν εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Επίσης, ορίζει ότι όσες υποθέσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει έως τις παραπάνω ημερομηνίες με υπαιτιότητα του συμβασιούχου, ο συμβασιούχος θα απολύεται.

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει την απελευθέρωση στο πλαφόν αποζημίωσης δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο παραπέμπει σε πρώτο χρόνο στους απολυμένους της ΕΡΤ.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει η συζήτηση για το εάν θα προβλεφθεί και εκεί η απελευθέρωση του πλαφόν αποζημιώσεων.

 

Κατώτερος μισθός

 

Σε ό,τι αφορά σε άλλες διατάξεις, περιλαμβάνεται η διαδικασία με την οποία θα καθορίζεται ο κατώτερος μισθός από το 2017, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

 

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τις αντοχές της συγκυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό, Αντ.Σαμαράς και Ευ.Βενιζέλος βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να περιορίσουν τις όποιες αντιδράσεις.

 

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο στη δεξιά στήλη με τα συνημμένα.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 07:43 - 10 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.