ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 2,9% ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου

13:15 - 09 Οκτ 2006 | Οικονομία
Με 2,9% έτρεξε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, έναντι 3,9% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,6%, έναντι αύξησης 2,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 05 - Σεπτεμβρίου 06, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 04 - Σεπτεμβρίου 05, παρουσίασε αύξηση 3,4%, έναντι αύξησης επίσης 3,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, κατά 1,6% το Σεπτέμβριο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών
α) Κατά 0,8% της ομάδας διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: ψωμί, αρνί και κατσίκι(νωπά), λαχανικά νωπά, φρούτα νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο.
β) Κατά 2,4% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών κυρίως, ενός μέρους των τσιγάρων.
γ) Κατά 16,2% της ομάδας ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις εκπτώσεις.
δ) Κατά 0,2% της ομάδας στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών και των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
ε) Κατά 4,6% της ομάδας διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις εκπτώσεις.
στ) Κατά 3,5% της ομάδας εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών / ΙΕΚ.
ζ) Κατά 0,2% της ομάδας ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του φαγητού εκτός οικίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
η) Κατά 1,0% της ομάδας άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω, αφενός της επαναφοράς των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις εκπτώσεις και αφετέρου της αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τη μείωση κατά 3,5% του δείκτη της ομάδας μεταφορές, λόγω μείωσης των τιμών, της βενζίνης και των ναύλων των πλοίων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων Ι.Χ.

Εναρμονισμένος πληθωρισμός

Ο εναρμονισμένoς δείκτης τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2006, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2005, παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 3,8%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2005 προς το 2004.

Σε μηνιαία βάση, παρουσίασε αύξηση 2%, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 05 - Σεπτεμβρίου 06, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 04 - Σεπτεμβρίου 05, παρουσίασε αύξηση 3,4%, έναντι αύξησης, επίσης 3,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Aπό την πλευρά της η αντιπολίτευση κάνει λόγο για...μαγικά. «Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος και ο κ. Κοντοπυράκης έκαναν κάτι μαγικά και ανακοίνωσαν ότι έπεσε ο τιμάριθμος. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Κάθε ελληνική οικογένεια βλέπει κάθε μέρα την ακρίβεια να κατατρώει τα εισοδήματά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι «ο τιμάριθμος πέφτει μόνο στις μετρήσεις της ΕΣΥΕ και του κ. Κοντοπυράκη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.