ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στους δανειστές επιστρέφει το σύνολο των δανείων προς την Ελλάδα

12:12 - 29 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Στους δανειστές επιστρέφει το σύνολο των δανείων προς την Ελλάδα
Η "χαμένη" της υπόθεσης είναι η ελληνική οικονομία, που βλέπει μόλις το 1,6% των χρημάτων από τα δάνεια να οδηγούνται προς αυτή, ενώ σχεδόν το σύνολο των δανείων επιστρέφει στους δανειστές.

Το σύνολο σχεδόν των δανείων προς την Ελλάδα (ποσοστό 98%) επιστρέφουν στην τσέπη των δανειστών και μόνο ένα ποσοστό 1,6% καταλήγει στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, που επικαλείται στοιχεία από την Κομισιόν και σχετικές έρευνες για την πορεία των κονδυλίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν που διέρρευσαν στο Reuters, η Ελλάδα θα έχει λάβει 236,8 δισ. ευρώ από το 2010 ως το 2014. Σε αυτά προστίθεται τα έσοδα από ιδιωτική χρηματοδότηση, αποκρατικοποιήσεις και από επιστροφές κερδών (δηλαδή 25,5 δισ. ευρώ) και προκύπτει κονδύλι 262,3 δισ. ευρώ, για να υπολογιστούν τα έσοδα. Από αυτά τα χρήματα, τα 116,9 δισ. ευρώ πηγαίνουν σε αποπληρωμή των δανείων, το 94,1 στην επαναγορά ομολόγων μέσω του PSI, ενώ οι οφειλόμενοι τόκοι ανέρχονται σε 47,1 δισ. ευρώ.

Δηλαδή τα 257 δισ. ευρώ των δανείων επιστρέφουν στους πιστωτές και 5,3 δισ. ευρώ καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από τα 236,8 δισ. επίσημης βοήθειας που θα έχει λάβει την περίοδο 2010-2014 η Ελλάδα, τα 89,7 δισ. θα έχουν απορροφηθεί σε αποπληρωμές ομολόγων και μακροχρόνιων δανείων, τα 48,2 δισ. θα έχουν πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 47,1 δισ. θα έχουν πάει για πληρωμές τόκων, τα 34,6 δισ. αφορούν το κόστος του PSI, τα 18 δισ. καλύπτουν βραχυχρόνιο δανεισμό (έντοκα γραμμάτια), τα 15,8 δισ. καλύπτουν το πρωτογενές έλλειμμα και τα 11 δισ. την επαναγορά ομολόγων.

euro greece620

 

Από τα παραπάνω βασικά κονδύλια προκύπτει πως το άθροισμα των τεσσάρων πρώτων (237,6 δισ.) υπερκαλύπτει το ποσόν της επίσημης βοήθειας, ενώ ακόμη και η ιδιωτική χρηματοδότηση των 25,5 δισ. δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των δύο υπολοίπων κονδυλίων (πρωτογενές έλλειμμα και επαναγορά χρέους).

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Attac αναφέροντας ότι τα χρήματα που κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα "βγήκαν από τη μία τσέπη και μπήκαν στην άλλη, χωρίς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών". "Ο στόχος των πολιτικών ελίτ δεν είναι η σωτηρία του ελληνικού πληθυσμού, αλλά του χρηματοπιστωτικού τομέα" ανέφερε το μέλος της Attac Λίσα Μετεντράιν, υποστηρίζοντας ότι το 77% των επίσημων δανείων κατέληξαν άμεσα ή έμμεσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.