ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθαίνουν οι φωνές για σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

10:00 - 31 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Πληθαίνουν οι φωνές για σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα
Αναλυτές και ο βασικός πολιτικός αντίπαλος της Μέρκελ λένε «όχι» στις μνημονιακές πολιτικές και ζητούν επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η παταγώδης αποτυχία των πολιτικών λιτότητας έχει βάλει την Ελλάδα σε τροχιά χειρότερη και από αυτήν της κρίσης του 1929, αναφέρει μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy, η οποία προτείνει μια στρατηγική ανάκαμψης παρόμοια με αυτή του σχεδίου Μάρσαλ, που θα στοχεύει στη δημόσια κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η τρόικα έχουν αποτύχει και πως η συνέχιση της ίδιας συνταγής απλά θα επιδεινώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη, την ανεργία και το έλλειμμα.
«Με την ανεργία στην Ελλάδα να βρίσκεται τώρα πάνω από το 27% -μια ξεκάθαρη ένδειξη της αποτυχίας της τρόικας να προβλέψει με ακρίβεια τις επιπτώσεις των δικών της πολιτικών- είναι εντυπωσιακό ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα από τα ίδια» τονίζει το Ινστιτούτο.

europe crisis620

Το σενάριο

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μελετητών, η ανεργία θα φτάσει στο επίπεδο του 34% το 2016 και το έλλειμμα δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 7,6% του ΑΕΠ.
Οι ερευνητές ολοκληρώνουν τη μελέτη προτείνοντας μια στρατηγική ανάκαμψης που επικεντρώνεται σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι η χρησιμοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και άλλων θεσμών της ΕΕ, με μια δημοσιονομική τόνωση ύψους $30 δισ., θα άλλαζε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ξεπερνούσε όλα τα προηγούμενα σενάρια, οι νέες θέσεις εργασίας θα υπερέβαιναν κατά 200.000 τις εκτιμήσεις της τρόικας, ενώ το έλλειμμα θα ήταν χαμηλότερο από τους στόχους.

Στάινμπρουκ: Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο βασικός αντίπαλος της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς ζητά αναπτυξιακά μέτρα για Ελλάδα και Ισπανία. Σε συνέντευξή του στη WSJ δηλώνει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν θα ανακάμψει μόνο με προσαρμογή. Στηρίζει το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ.

streinbruck672 310713

Ο Πέερ Στάινμπρουκ λέει «Όχι» στη διαγραφή χρέους, αλλά «ναι» σε ένα Σχέδιο Μάρσαλ Β' για την Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη. «Η δική της θεραπεία είναι προσαρμογή, προσαρμογή, προσαρμογή» δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal συμπληρώνοντας: «Δεν είναι αυτός ο τρόπος που μπορούν να ανακάμψουν αυτές οι χώρες.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Στάινμπρουκ ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την κα. Μέρκελ.
Βάσει της δικής του οπτικής θα πρέπει να στηριχθούν αναπτυξιακά μέτρα σε Ελλάδα και Ισπανία που θα επιδοτούν επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν νέους ανέργους. Τα χρήματα για αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δοθούν από τα υπάρχοντα ταμεία στήριξης της ΕΕ αλλά και από τον προτεινόμενο φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

plan588 310713

Απαραίτητη η μείωση των ελλειμμάτων, αλλά σε περισσότερο χρόνο

Συμφωνεί ότι η μείωση των ελλειμμάτων στις εν λόγω χώρες είναι απαραίτητη, αλλά υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να τους δοθεί περισσότερος χρόνος.
«Ηγείται της ευρωπαϊκής πολιτικής με την προσοχή της στραμμένη στους εγχώριους ψηφοφόρους και λέει ότι δεν θέλει να πληρώνει για την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι πολύ δημοφιλές. Το εάν όμως είναι σωστό να παίζεις σε αυτό το ρυθμό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για μένα είναι ένα μεγάλο ερώτημα».
Τάχθηκε επίσης της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
«Η ΕΚΤ έχει γίνει κάπως ο αναπληρωτής ηθοποιός επειδή οι αρχηγοί κρατών και οι αρχηγοί κυβερνήσεων δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να διευρύνουν τη διαχείριση της κρίσης πέρα από την απλή δημοσιονομική προσαρμογή – κυρίως βάσει της γερμανικής επιρροής» δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ και συμπλήρωσε: «Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Ντράγκι με την ανακοίνωσή του για το πρόγραμμα ΟΜΤ το προηγούμενο φθινόπωρο παρείχε μεγάλη ώθηση»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.