ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Μακρά η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων

15:18 - 01 Αυγ 2013 | Οικονομία
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο, όπως άλλωστε αναμενόταν από τις αγορές, καθώς, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία, η οικονομία στην Ευρωζώνη βελτιώνεται και δείχνει να εξέρχεται σταδιακά από την ύφεση.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μία παρατεταμένη χρονικά περίοδο, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2014, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν πως αυτός παραμένει υπό έλεγχο και ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις επιστροφής της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

Η ασκούμενη πολιτική «παρέχει υποστήριξη σε μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για το διάστημα που απομένει το τρέχον έτος και το 2014», ανέφερε.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι εξακολουθούν να υφίστανται «κίνδυνοι», οι οποίοι «βαραίνουν» την οικονομική δραστηριότητα, παρά τις ενδείξεις «σταθεροποίησης».

«Οι δείκτες [οικονομικής] εμπιστοσύνης καταδεικνύουν μια καλυτέρευση, έστω σε χαμηλό επίπεδο, και επιβεβαιώνουν το σενάριο της σταθεροποίησης της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΤ κατά την διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Φραγκφούρτη.

Ωστόσο, προειδοποίησε, οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης «πρόκειται να συνεχίσουν να βαραίνουν στην οικονομική δραστηριότητα», επισημαίνοντας πως και οι οικονομικοί κίνδυνοι «τη βαραίνουν», ιδίως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την έλλειψη ισχυρής ζήτησης τόσο σε διεθνές όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Νωρίτερα, αμετάβλητα στο 0,50% διατήρησε τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:38 - 01 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.