ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαυραγάνης: «Δεν μπορούμε να αυξήσουμε φόρους»

11:39 - 08 Αυγ 2013 | Οικονομία
Μαυραγάνης: «Δεν μπορούμε να αυξήσουμε φόρους»
Ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές σχετικά με το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι έτοιμος το 2014.

«Δεν μπορούμε να αυξήσουμε φόρους. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε το κοινωνικό σύνολο. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει φοβερές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας την Πέμπτη στην πρωινή εκπομπή του ANT1.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι υπό μελέτη και οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τα ποσά που μπορούν να διατεθούν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το προηγούμενο έτος πολλοί ήταν εκείνοι που δεν έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης.

«Ξέρουμε τις διαστάσεις του προβλήματος» τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το αν το ζήτημα θα τεθεί στην τρόικα, είπε ότι «αυτό που θα τεθεί είναι η βέλτιστη τακτική για να αντιμετωπιστεί το θέμα».

akinita500 020513

Φόρος ακινήτων

Σχετικά με το φόρο ακινήτων, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή τον ενιαίο φόρο από το 2014, ώστε να τελειώσει οριστικά η υπόθεση του φόρου που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και να εισπράττεται πλέον από τις ΔΟΥ.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το θέμα αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις ενέργειες της Αθήνας. «Είναι μόνο στο χέρι μας να το επιτύχουμε» τόνισε.

Για τις αντικειμενικές αξίες, είπε ότι το πόρισμα για τη διαδικασία που θα εφαρμόζεται θα εξεταστεί από το υπουργείο, χαρακτηρίζοντας «μεταβατικό στάδιο» το 2014.

Για το θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Μαυραγάνης μίλησε για το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα με πρώτο βήμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Εντός του Σεπτεμβρίου τα περί της φορολογίας

Είπε πάντως ότι ήδη έχουν γίνει μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 42%.

Για το θέμα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών εξήγησε ότι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης «είναι ένα θέμα που μπορούμε να δούμε», αλλά εξαρτάται από τη δημοσιονομική πορεία και την κανονική ροή φορολογικών εσόδων.

Για το θέμα των αποδείξεων δήλωσε ότι και αυτό είναι υπό μελέτη από το υπουργείο και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός Σεπτεμβρίου.

Τέλος, για το ζήτημα της φοροδιαφυγής και των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΣΔΟΕ τόνισε ότι: «Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος». Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία στους ελεγκτές κι εκείνοι να προχωρήσουν αποφασιστικά στον έλεγχο. «Να τονίσουμε ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται. Κανείς που είναι σίγουρος», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια γίνεται για να αυξήσουμε αποτελεσματικά τα έσοδα από εκείνους που δεν είναι σύννομοι, να ασκήσουμε την πολιτική που θέλουμε, να φέρουμε μειώσεις σε φόρους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.