ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Bank: Επιβραδύνεται η ύφεση - Στο 3,7% το 2013

13:50 - 14 Αυγ 2013 | Οικονομία
Στο 3,7% αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, οι οποίοι στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας επισημαίνουν ότι τα σημάδια ανάσχεσης της ύφεσης είναι πλέον ορατά.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνεται η ταχεία επιβράδυνση της πτώσης του ΑΕΠ το 2013.

Η πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο περιορίστηκε στο 4,56%, από 5,63% στο πρώτο. Έτσι, η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στο 5,07%.

«Με βάση τα ανωτέρω», σημειώνεται στο δελτίο, «η πτώση του ΑΕΠ το 2013 αναμένεται τώρα να διαμορφωθεί περί το -3,7%, έναντι -4,2% που προβλέπει η Τρόικα, -4,6% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, -4,8% που προβλέπει ο ΟΟΣΑ, 4,8%-5,0% που προβλέπει το ΙΟΒΕ και έναντι -5,3% που προβλέπει η Moody's».

Όσον αφορά την αναμενόμενη εξέλιξη του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα, οι αναλυτές της Alpha υπογραμμίζουν τα εξής:

1) Στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται μεγαλύτερη επιβράδυνση στην πτώση του ΑΕΠ (περί το 2,7%), λόγω της πολύ καλής φετινής τουριστικής περιόδου, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αναμένονται αυξημένες κατά ποσοστό άνω του 4% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 4,23% στο τρίτο τρίμηνο του 2012.

Επίσης, η πτώση της δημόσιας κατανάλωσης αναμένεται περί το 3%, έναντι 10,2% που είχε σημειωθεί στο τρίτο τρίμηνο 2012.

Σημαντική επιβράδυνση αναμένεται επίσης και στην πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστούν μόνο σε περιορισμένο βαθμό από την επίσης σημαντική επιβράδυνση της πτώσης και των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο τρίτο εφετινό τρίμηνο.

2) Για το τέταρτο εφετινό τρίμηνο, αναμένεται νέα επιβράδυνση στην πτώση του ΑΕΠ (περί το 2,2%), λόγω της πολύ χαμηλής βάσης του ΑΕΠ, η οποία δημιουργήθηκε μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,7% στην αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Επίσης, αναμένεται ανάκαμψη σε ετήσια βάση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου καθώς και του όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει αποκατασταθεί η πορεία αύξησης και των εξαγωγών αγαθών.

Στην έκθεση, οι αναλυτές αναφέρουν ακόμα ως κύρια εξέλιξη στην αγορά εργασίας τη σημαντική αύξηση της απασχόλησης και επισημαίνουν την καλύτερη από την προβλεπόμενη πορεία του τουρισμού (από το εξωτερικό κατά βάση), καθώς και τη μεγάλη αύξηση των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 14 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.