ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινστιτούτο Bruegel:«Μην πανηγυρίζετε το τέλος της ύφεση στην Ευρωζώνη»

09:55 - 16 Αυγ 2013 | Οικονομία
Ινστιτούτο Bruegel:«Μην πανηγυρίζετε το τέλος της ύφεση στην Ευρωζώνη»
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί για τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ανεργία, ενώ προειδοποιεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμάνει αβέβαιη.

Παρότι τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας στην ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς».
«Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle.
Ο καθηγητής Γκούντραμ Βολφ σημειώνει ότι η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. «Ασφαλώς η φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία αξιολογείται θετικά. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο δεν αρκεί, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα και κυρίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος-κάτι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».
Εκτιμά παράλληλα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης «δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα στην αγορά εργασίας» και προβλέπει ότι «ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και του χρόνου» και σημειώνει ο κ. Βολφ: «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε βελτίωση».

car546 160813
Αναφερόμενος στη Γερμανία, τονίζει ότι αποτελεί «την ατμομηχανή της οικονομίας με τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, αλλά κα οι δείκτες αυτοί δεν επαρκούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη».

Αβέβαιη κατάσταση στην Ελλάδα

Ο καθηγητής αναφέρεται και στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.
Ο κ. Βολφ θεωρεί ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα: «Το ΑΕΠ είναι κατά τι λιγότερο συρρικνωμένο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Διερωτάται κανείς μήπως πρόκειται περί στατιστικού λάθους ή αν πράγματι έχουμε τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια από την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν διστάζω να μιλήσω για αντιστροφή του κλίματος. Η κατάσταση παραμένει δραματική, η ύφεση φτάνει το 4%», λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel στη Deutsche Welle.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:08 - 16 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.