ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ' ατμόν η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς ακινήτων

01:07 - 19 Αυγ 2013 | Οικονομία
Υπ' ατμόν η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς ακινήτων
Το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει με μεγάλη προσοχή και με κοινωνικά κριτήρια το νομικό πλαίσιο τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει από τις αρχές του 2014 στη μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, εξετάζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας από τη μία πλευρά και από την άλλη, τις έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που προκαλούν αυτά τα σενάρια.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει να φέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή (εικάζεται ότι αυτό θα γίνει το Νοέμβριο), ώστε να ολοκληρώσει προηγουμένως την τεχνική προετοιμασία.

Το καθεστώς προστασίας ισχύει από το 2008

Υπάρχει η σκέψη από τον Ιανουάριο του 2014 να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί για τα δάνεια που έγιναν «κόκκινα» το 2009 και κάθε χρόνο να απελευθερώνεται ένα έτος. Δηλαδή, το 2015 να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 για τα δάνεια του 2011 κ.ο.κ.

Επίσης, θα τεθούν κριτήρια όπως το ύψος του δανείου, ώστε να μπορούν για παράδειγμα να παραμείνουν υπό καθεστώς προστασίας δάνεια έως 150.000 ευρώ ή να προστατευθούν οι κατοικίες κάτω από μία ορισμένη έκταση, χωρίς να αποκλείεται ένας συνδυασμός αυτών των δύο κριτηρίων (ύψος δανείου και επιφάνεια κατοικίας).

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, θα μειωθεί το όριο της αντικειμενικής άξιας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία (από τις 200.000 στις 180.000 ή τις 150.000 ευρώ) και το όριο αυτό θα μειώνεται κάθε 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ.

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την άρση στους πλειστηριασμούς ακινήτων, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται:

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών.
Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή.
Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.