ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι... προβολείς στον Άσμουσεν στον απόηχο των δηλώσεων του Σόιμπλε

08:29 - 21 Αυγ 2013 | Οικονομία
Οι... προβολείς στον Άσμουσεν στον απόηχο των δηλώσεων του Σόιμπλε
Μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, που ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, η επίσκεψη του Γκερκ Άσμουσεν αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα σχετικά με την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας μας.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που έχει διατελέσει και υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο παρελθόν, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στις 15.00.  Ο κ. Άσμουσεν  πέρα των συναντήσεών του με κυβερνητικούς παράγοντες, θα παραβρεθεί σε δείπνο με επιχειρηματίες, που θα οργανώσει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς.

 

 Επίσης, θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητήσουν τόσο την πορεία του προγράμματος ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όσο και το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Στουρνάρας - Άσμουσεν θα μιλήσουν για:

 

 

* Τους τρόπους ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, ώστε να μειωθεί με πιο σταθερά βήματα, από το 176% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει φέτος, κάτω από το 110% το 2024.

Ο κ. Ασμουσεν εκτιμάται ότι θα έχει καλύτερη εικόνα για τον ακριβή χρόνο, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.

* Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014-2015, ύψους 10,9 δισ., που εντοπίζει στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Και σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να έχει άποψη.

* Την ενδεχομένη «δεξαμενή» των νέων μέτρων, που υπολογίζονται στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2015 -2016.

Ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι οι ανάγκες για νέα μέτρα θα είναι πολύ μικρότερες και όσα αποφασιστούν, δεν θα είναι οριζόντια. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γ. Ασμουσεν έχει εμφανιστεί ως φανατικός υπέρμαχος «εμπροσθοβαρών» και μαζικών μεταρρυθμίσεων.

* Το μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο κ. Ασμουσεν αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην αναμόρφωση των επιχειρησιακών σχεδίων των συστημικών τραπεζών, αλλά και στην προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» της Eurobank.

* Την πολιτική σταθερότητα και τη βούληση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:43 - 21 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.