ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας

00:03 - 06 Σεπ 2013 | Οικονομία
Υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας
Με τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα να θέτουν πολλούς περιορισμούς, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καλούνται να ενοικιάσουν σπίτι στις πόλεις που πέρασαν.

Οι φοιτητές επιλέγουν πλέον πόλεις και όχι σχολές προκειμένου να πετύχουν εξοικονόμηση χρημάτων για τις οικογένειές τους μέσα στη δύσκολη συγκυρία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν ή καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στην express ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, Διευθύνων Σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates A.E.:

"Δεδομένης της εμφανούς οικονομικής ύφεσης, η οποία σαφέστατα έχει τον αντίκτυπό της στον χώρο των ακινήτων, αναμένεται έντονη καθυστέρηση από την πλευρά των γονέων στην ανεύρεση μισθωτικής κατοικίας για τους επιτυχόντες σπουδαστές. Απώτερος σκοπός αυτής της καθυστέρησης είναι η εξοικονόμηση έστω και 1 ή 2 ενοικίων και η μη καταβολή τρεχόντων λογαριασμών αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι για πολλούς φορολογούμενους ο μήνας Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας καταβολής της α' δόσης του βεβαιωμένου φόρου εισοδήματος και του περιβόητου χαρατσιού (Ε.Ε.ΤΑ).

Σε αυτή δε την τακτική των γονέων έχει συντελέσει και το γεγονός ότι πλέον τα προσφερόμενα προς ενοικίαση ή πώληση ακίνητα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ποικίλουν σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να καλύψουν όλα τα βαλάντια και όλες τις απαιτήσεις.

Δυστυχώς, πλέον ούτε λόγος από πλευρά των γονέων για αγορά ακινήτων, ως μορφή οικονομικής επένδυσης, πρακτική που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια και που απέβαινε ιδιαίτερα κερδοφόρα.

Σπουδές στις πόλεις τους

Ωστόσο, την φετινή χρονιά οι μαθητές φαίνεται ότι θα προτιμήσουν να επιλέξουν σχολές που βρίσκονται εντός των πόλεων καταγωγής τους προκειμένου να μην επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό που είναι ήδη βεβαρυμμένος και δραματικά συρρικνωμένος. Τολμούμε δηλαδή να πούμε ότι επίκειται επιλογή πόλεων και όχι σχολών και ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και τα όνειρα των νέων!......Κατ' επέκτασιν, η μετακίνηση των φοιτητών εκτός των πόλεων καταγωγής τους αναμένεται ότι θα είναι πολύ περιορισμένη.

Τα όνειρα πολλών νέων από τα τέλη Αυγούστου θα αναζητήσουν στέγη, θα καλούνται να τα στεγάσουν σε μικρά διαμερίσματα με συγκάτοικο και με κόστος που θα κυμαίνετε από 200 έως 400 ευρώ ανάλογα πάντα με το είδος του ακινήτου. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν σ όλη την Ελλάδα για τα νεόδμητα ακίνητα από 10-20 % και τα παλαιότερα αγγίζουν και το 30%, περιθώρια διαπραγματεύσεων υπάρχουν σ όλες τις περιπτώσεις κυρίως μετά το πέρας του 1 μήνα απ την ημερομηνία εγγραφών στα ΑΕΙ όπου τα ενοίκια βρίσκονται στο ζενίθ και κυρίως εάν υπάρχει η δυνατότητα απ ΄ τους γονείς να προπληρώσουν τα ενοίκια 6 μηνών ή και 1 έτους.

foithtes450 050913

Μεγαλύτερη πτώση τιμών στις μεγάλες πόλεις

Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζεται στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα , Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν και περιοχές που λόγο της συγχώνευσης των τμημάτων των ΑΤΕΙ παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση ή σταθερότητα των τιμών σε σχέση με πέρυσι . Περιοχές που δεν είχαν επενδύσει στη βιομηχανία της φοιτητικής στέγασης και σήμερα η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τη προσφορά .

Απ την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πολλές φορές να κατέβουν από 20 έως και 60 ευρώ / μήνα εάν κρίνουν ότι ο ενοικιαστής θα είναι καλοπληρωτής και θα διατηρήσει τη περιουσία του σε καλή κατάσταση ή διατίθεται να κάνει μια μικρή ανακαίνιση.

enoikio500 050913

Οι τιμές σ όλες τις περιοχές ποικίλουν ανάλογα με τη θέση του ακινήτου σε σχέση με τη σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και την απόσταση από το κέντρο της εκάστοτε πόλης . Στις παραπάνω περιπτώσεις οι τιμές μπορούν να μειωθούν για ακίνητα εκτός του κέντρου και πλησίον των σχολών έως και 50 ευρώ /μήνα.

  • Ούτε κατά διάνοια η σκέψη για προσαύξηση στο μισθωτήριο συμβόλαιο.
  • Φοιτητές σε πόλεις όπως η Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Φλώρινα, ενώ οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα , υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα σπίτια και μπορούν με 300 ευρώ να βρουν 3αρι . Το κόστος της θέρμανσης είναι υψηλό λόγο ότι ο χειμώνας εκεί είναι βαρύς και μεγαλύτερος διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε φυσικό αέριο, ούτε τηλεθέρμανση.
  • Ψάχνουν ακίνητα με αυτόνομη θέρμανση λόγο του υψηλού κόστους κοινοχρήστων και πετρελαίου.
  • Έως και 20 % καπέλο μπορεί να υπάρξει σε ακίνητο κατά τις ημέρες των εγγραφών.
  • Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας προτιμούν τη διαμονή τους στο Ν.Κόσμο και στη Δάφνη.
  • Οι φοιτητές των ΑΤΕΙ στο Ν. Αττικής προτιμούν τις περιοχές πλησίον των ΑΤΕΙ Αιγάλεω και Αγ. Αντώνιο κυρίως όπου υπάρχει σταθμός μετρό διότι μπορούν σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.
  • Οι φοιτητές των ΑΕΙ στη Πάτρα επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο (γραμμή 6 & 9) όπως Ανθούπολη, Αγυιά, Αγ.Σοφία , Πυροσβεστείο περιοχές που διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς .
  • Οι φοιτητές των ΑΤΕΙ Πατρών επιλέγουν περιοχές πλησίον τον ΑΤΕΙ π.χ Ταραμπούρα, Ζαρουχλέϊκα όπου μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να είναι στο κέντρο της πόλης μόνο με ένα λεωφορείο (γραμμή 2 & 3 ).
  • Οι γονείς και ο νέος φοιτητής θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός στο να δουν μαζί με τον ιδιοκτήτη όλες της υπάρχων φθορές του ακινήτου.
  • Μεσολόγγι, μεγάλη προσφορά ακινήτων ακόμα και νεόδμητων 75 τ.μ με 350 ευρώ.
  • Στα Χανιά οι περιοχές Νέα Χώρα & η Παλαιά Πόλη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
  • Ηράκλειο, φτηνές λύσεις στις περιοχές Λ.Κνωσού, 62 Μαρτύρων & Χανιόπορτα.
  • Ξάνθη-Κομοτηνή , οι περιοχές κοντά στα στρατόπεδα είναι πιο φτηνές .
  • Στη Λάρισα οι περιοχές, Νεάπολη,Λιβαδάκι,Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη & 'Αγιος Κωσταντίνος υπάρχουν πολυτελή γκαρσονιέρες από 200 ευρώ.
  • Ιωάννινα , η περιοχή της Δουρούτη ανεβαίνει διαρκώς
  • Κατά πολύ μεγάλα ποσοστά οι δευτεροετείς και οι τριτοετείς φοιτητές αποφασίζουν να συγκατοικήσουν αναζητώντας μεγαλύτερα σπίτια με σκοπό τον επιμερισμό του κόστους, π.χ. 84 τμ 10ετίας με 3 δωμάτια νοικιάστηκε πλησίον του ΤΕΙ Πατρών 270 ευρώ".

Μέση τιμή ενοικίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα:

foitites1 050913

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

foithtes2 050913

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:24 - 06 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.