ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαχωρισμός σε στρατιωτικό και πολιτικό κομμάτι για ΕΑΣ - ΕΛΒΟ

20:44 - 09 Σεπ 2013 | Οικονομία
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και της Φώφης Γεννηματά για τις εξελίξεις σχετικά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Είχε προηγηθεί συνάντηση για την ΕΛΒΟ, και ακολούθησε σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για τη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαδοχικές αυτές συσκέψεις «κλείδωσε» η ελληνική πρόταση για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ. Περιλαμβάνει διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η πρόταση περιλαμβάνει:

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ: Διάσπαση της εταιρείας, διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ: Η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η διάσπαση και η διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους και η εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου.

ΛΑΡΚΟ: Προκρίνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Σε ό,τι αφορά το πότε η ελληνική απάντηση θα σταλεί στην Κομισιόν υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ««Είμαστε σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ και έως την Παρασκευή θα έχουμε την απάντηση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η σύσκεψη, αποδοκίμασαν την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας κατά την αποχώρησή της από το υπουργείο.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.