ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την Τρόικα -Το απόγευμα η συζήτηση για τις αμυντικές βιομηχανίες

10:09 - 26 Σεπ 2013 | Οικονομία
Ολοκληρώθηκε η πρωϊνή συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

 

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, στον τραπεζικό τομέα και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

 

Μάλιστα το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η τρόικα ζήτησε να ενημερωθεί για τις δράσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον τομέα ανάπτυξης.

 

Αύριο, αναμένεται να συζητήσει το οικονομικό επειτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας τα δημοσιονομικά θέματα. Δηλαδή, το που θα κλείσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (πληροφορίες κάνουν λόγο για 400 εκατομμύρια), τον προυπολογισμό του 2014 και ενδεχομένως το δημοσιονομικό κενό του 2015-16.


Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα θα γίνει συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας και Περιβάλλοντος για την τύχη των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ ΛΑΡΚΟ.

 

 

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή, εκτός απροόπτου, της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Φώφης Γεννηματά.

 

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση των δύο αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ αποτελούν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.


Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης που επιθυμεί η κυβέρνηση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη μετά την απόφαση της Κομισιόν, η οποία ζητά να επιστραφούν οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί στις τρεις βιομηχανίες.

Η ελληνική πλευρά προτείνει στους δανειστές τη διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ.

Αναλυτικά: 

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα-ΕΑΣ: Διάσπαση της εταιρείας σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων-ΕΛΒΟ: Η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η διάσπαση της εταιρείας και η διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους (για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συντήρηση οχημάτων, κ.λπ.). Εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου τμήματος της εταιρείας.

ΛΑΡΚΟ: Προκρίνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των δανειστών απορρίπτουν ως «μη ρεαλιστικές και βιώσιμες» τις προτάσεις της Αθήνας για εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, προκρίνοντας το μοντέλο της πτώχευσης: να κλείσουν οι εταιρείες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς καν να αποζημιωθούν.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 26 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.