ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πράσινο φως» από τη Βουλή για το διορισμό Μανιατόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ

17:56 - 08 Οκτ 2013 | Οικονομία
«Πράσινο φως» από τη Βουλή για το διορισμό Μανιατόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο ορισμός του Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου στην προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ λευκό ψήφισε η ΔΗΜΑΡ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,  δήλωσε ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που επιδιώκουμε για τη χώρα, σχετίζεται με τα ακίνητα του δημοσίου» και επεσήμανε ότι «σήμερα η αναξιοποίητη γη που είναι στα χέρια του Δημοσίου προσφέρει λύση για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και την ανάπτυξη».

 

Σημείωσε ότι πάνω από το 80% της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ αφορά γη, και μάλιστα «συνήθως καταπατημένη», και μόνο το 20% αφορά εταιρείες. «Έχουμε μεγάλη ακίνητη περιουσία στα χέρια μας. Αυτή είναι η λύση του προβλήματός μας. Το να έχουμε παντελώς αναξιοποίητες εκτάσεις είναι η λύση που έχουμε στα χέρια μας. Να ξεκαθαρίσουμε γρήγορα τη γη για να λύσουμε το δημόσιο χρέος», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

 

Από την πλευρά του ο Κ. Μανιατόπουλος ζήτησε «το ξεπουλώ να το βγάλουμε από τη λογική μας» και δήλωσε ότι «στόχος είναι το δημόσιο συμφέρον» και «θα εφαρμόσω την πολιτική της κυβέρνησης, όχι ξεπούλημα». «Η εποχή είναι δύσκολη. Δεν είναι εποχή πωλητών. Είναι εν υπνώσει η αγορά. Αυτός είναι ο βασικότατος λόγος που και το ΤΑΙΠΕΔ δεν πήγε ως τώρα σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια αγορά που έχει προβλήματα, όλοι είναι επιφυλακτικοί, όχι μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Ο Κ. Μανιατόπουλος σημείωσε πως «ένα αγαθό που δεν αξιοποιείται, τελικά γίνεται αντικείμενο αντικοινωνικής δράσης» και επικαλέσθηκε την εμπειρία του από την ΕΤΑΔ. «Όσο δεν πουλάμε και δεν νοικιάζουμε τα ακίνητα, επωφελούνται τα παράσιτα της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το κόστος της αδράνειας είναι το μεγαλύτερο κόστος. Το να μην πράττεις δεν είναι σκάνδαλο είναι έγκλημα. Ο φόβος της υπογραφής είναι κάτι μεγάλο. Δεν σκοπεύω να κάνω κάτι που ξεπερνά τη νομιμότητα ή τη διαφάνεια. Λάθη θα κάνω».

 

Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι «Οι λιμενεργάτες έπαιρναν υπέρογκες αμοιβές. Δόξα τω θεώ που ήρθε η Cosco», ότι «και οι τοπικές κοινωνίες κάπου υπερβάλλουν, καταστρέφουν, από την έλλειψη συνεννοήσεως και αντίληψης», ενώ σημείωσε πως «δεν νοείται να κλείσουν τοπικά αεροδρόμια».

 

Για να δείξει την κατάσταση στην αγορά ο Κ. Μανιατόπουλος αναφέρθηκε και στην ΔΕΠΑ λέγοντας ότι «προσπάθησε η χώρα να πωλήσει τη ΔΕΠΑ, ήρθε μόνο ένας αγοραστής. Μας χόρεψαν στο ταψί επί μήνες, άλλαξαν τους όρους του διαγωνισμού και τελικά απεσύρθησαν. Φταίνε οι Ρώσοι, η Ε.Ε. Η αγορά που ήτανε; Ήρθε κανένας; Άρα είναι κάτι στραβό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.