ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ.Γ.Π.Σ.: Σε ετοιμότητα το αναβαθμισμένο TAXIS

15:30 - 17 Οκτ 2006 | Οικονομία
Την επιτυχή ολοκλήρωση της οριστικής αλλαγής των κεντρικών συστημάτων του TAXIS που ξεκίνησε Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2006 ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια λειτουργίας το νέο κεντρικό σύστημα της ΓΓΠΣ είναι 100πλάσιας ισχύος. Η αντικατάσταση του κεντρικού συστήματος καθώς και η μεταφορά των βάσεων δεδομένων και των εφαρμογών του TAXIS ήταν μια σύνθετη διαδικασία με πολλαπλά στάδια και απαιτήθηκε εντατική εργασία από όλους τους τεχνικούς της ΓΓΠΣ.

Η διαδικασία της αντικατάστασης του κεντρικού συστήματος της ΓΓΠΣ ξεκίνησε με δοκιμές λειτουργικότητας σε πιλοτικό περιβάλλον λειτουργίας τον Απρίλιο του 2006. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και έκτοτε διεξάγονται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι από τη ΓΓΠΣ με όλα τα πιθανά σενάρια.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, εκτελέστηκε με επιτυχία η τελική δοκιμή της μετάπτωσης του εξοπλισμού. Στην τελική δοκιμή συμμετείχαν και επιλεγμένες Εφορίες από όλη τη χώρα που εκτέλεσαν ελέγχους στα υποσυστήματα του TAXIS, υπό το συντονισμό της ΓΓΠΣ. Η τελική διαδικασία μετάπτωσης του κεντρικού συστήματος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, χωρίς προβλήματα, με τη συμμετοχή όλων των Εφοριών της χώρας και 30 τεχνικών της ΓΓΠΣ.

Από την επόμενη μέρα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, οι συναλλαγές του κοινού σε όλες τις Εφορίες υποστηρίζονται από το νέο σύστημα και διεξάγονται χωρίς προβλήματα. Οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι στο σύνολο τους οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται με σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα στις συναλλαγές τους στις Εφορίες.

Το νέο κεντρικό σύστημα της ΓΓΠΣ υποστηρίζει την παράλληλη διεκπεραίωση εσωτερικών διεργασιών του υπουργείου, (όπως εξαγωγή στατιστικών στοιχείων και αναφορών, καταχώρηση δεδομένων κ.α.) ακόμα και κατά τις ώρες λειτουργίας των Εφοριών, χωρίς πρόσθετες καθυστερήσεις και επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του Νέου TAXISnet

Με την αναβάθμιση, σύμφωνα με το υπουργείο, αντιμετωπίστηκαν χρόνια, σοβαρότατα προβλήματα που προέκυπταν συνεχώς λόγω του παρωχημένου εξοπλισμού καθότι στο παρελθόν δεν υπήρξε καμία μέριμνα. Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά στη λειτουργική κατάσταση του εξοπλισμού του TAXIS:

* Λόγω των πολλών προβλημάτων του εξοπλισμού προέκυπταν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη διεκπεραίωση εσωτερικών διεργασιών.

* H δυνατότητα υποστήριξης και συντήρησης σημαντικού τμήματος του εξοπλισμού ήταν πλέον ανέφικτη.

* Το κόστος συντήρησης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού για βλάβες κοινού τύπου συχνά ήταν υψηλότερο ακόμα και από το κόστος αγοράς ολόκληρου καινούριου εξοπλισμού, προκαλώντας σπατάλη του δημοσίου χρήματος.

* Εδώ και χρόνια το TAXIS δεν μπορούσε να υποστηρίξει τις νέες τεχνολογικές πλατφόρμες και συνεπώς και την αναβάθμιση των εφαρμογών.

* Πολλά από τα υποσυστήματα του ΤAXIS παρέμειναν ανενεργά.

Με τα νέα έργα που υλοποιεί η ΓΓΠΣ, δημιουργείται το Νέο TAXIS, με ριζική αναβάθμιση όλων των υποσυστημάτων του σε περιβάλλον internet και ενεργοποίηση όλων των ανενεργών υποσυστημάτων. Το Νέο TAXIS υλοποιείται με συμμετοχή και του στελεχιακού δυναμικού της ΓΓΠΣ που θα μετάσχει μετέπειτα και στη συντήρησή του.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, η δημιουργία του Νέου TAXIS είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Η αλλαγή του κεντρικού συστήματος της ΓΓΠΣ αποτελεί το τελικό στάδιο αναβάθμισης του εξοπλισμού και σε συνδυασμό με τους 8.000 νέους υπολογιστές και τους 1.500 νέους εκτυπωτές λέιζερ, που ήδη εγκαταστάθηκαν στις Εφορίες, καθιστούν τις διαδικασίες πιο γρήγορες και ποιοτικά αρτιότερες, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ταυτόχρονα, ήδη είναι υπό εξέλιξη η αναβάθμιση μέσω νέων τεχνολογιών και των λοιπών υπηρεσιών (Τελωνεία, Κεντρικές Δ/νσεις) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.