ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας ταχύτητας του υπουργείου Οικονομικών για να μην παραγραφούν φορολογικές υποθέσεις

14:20 - 15 Οκτ 2013 | Οικονομία
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελεγκτικές αρχές για τις παραγραφόμενες υποθέσεις, καθώς το οικονομικό επιτελείο αναζητεί εναγωνίως έσοδα, προκειμένου να καλυφθούν οι "μαύρες τρύπες" στον προϋπολογισμό.

Το υπουργείο έδωσε σαφή εντολή για ταχύτερους ελέγχους φορολογικών υποθέσεων για τις οποίες πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να κοινοποιεί φύλλα ελέγχου ή πράξεις επιβολής προστίμων. Όπως διαβεβαιώνει έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, το υπουργείο δρομολογεί όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην οδηγηθούν σε παραγραφή φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είτε έχουν εντοπιστεί επιβαρυντικά στοιχεία, είτε εντάσσονται στα δείγματα των αναλύσεων κινδύνου, είτε φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.

«Σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες της επικράτειας έχουν ήδη ανατεθεί και διενεργούνται έλεγχοι σε σημαντικό αριθμό παραγραφόμενων υποθέσεων και οι έλεγχοι αυτοί θα ολοκληρωθούν υποχρεωτικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, «ελέγχονται οι υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον και η επιλογή τους γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου καθώς και κριτηρίων που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης ποσών που θα βεβαιωθούν».

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός υπενθυμίζει ότι η Βουλή έχει ψηφίσει διάταξη που ορίζει πως για τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής, παρατείνεται το δικαίωμα αυτό για δύο ακόμα έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών ή εισφορών που έληγε στις 31.12.2012, παρατάθηκε μέχρι 31.12.2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 15 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.