ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε. ..λίστα αναμονής για πρόστιμο η Ολυμπιακή

20:11 - 17 Οκτ 2006 | Οικονομία
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να μπει στο «ψυγείο» το θέμα της Ολυμπιακής, η Κομισιόν εμφανίζεται αμείλικτη και διατεθειμένη να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού δεν ανέκτησε το ποσό των 160 εκατ. ευρώ από παράνομη κρατική βοήθεια που κρίθηκε από τον Εθνικό αερομεταφορέα.

Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την επιβολή εφάπαξ προστίμου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ημερήσιο για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Το ύψος αυτών των προστίμων αναμένεται να καθορίσουν σήμερα οι νομικοί σύμβουλοι των 25 επιτρόπων στην σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιούν.

Τα πρόστιμα αφορούν στην πρώτη καταδικαστική απόφαση για ενισχύσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ την περίοδο ως το 2002. Η αρχική εισήγηση από τον αρμόδιο επίτροπο για τις Μεταφορές Ζακ Μπαρό ήταν το εφάπαξ πρόστιμο να φτάνει τις 200.000 ευρώ και το ημερήσιο τις 20.000 ευρώ.

Βάσει του σκεπτικού της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, η Eλλάδα, αν και είχε πάρει συγκεκριμένη χρονική προθεσμία προκειμένου να ανακτήσει το ποσό των 161 εκατομμυρίων ευρώ από τα συνολικά 540 εκατομμύρια τα οποία η EE θεωρεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις, δεν έχει κάνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

H E.E είχε θεωρήσει ελλιπείς τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς, τόσο ως προς τις θεωρούμενες παράνομες χρηματοδοτήσεις όσο και ως προς τη σύσταση των «Oλυμπιακών Aερογραμμών», τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ως διάδοχο σχήμα.

Ρουσόπουλος για Ολυμπιακή

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση εν αναμονή της «καμπάνας» από την Κομισιόν είναι η δήλωση του Θ.Ρουσόπουλου.

Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη δέσμευση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και παρέπεμψε για περαιτέρω πληροφορίες στο αρμόδιο υπουργείο.

Ως προς το πρόστιμο που πιθανολογείται ότι θα κληθεί να πληρώσει η χώρα μας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «έχει επιβληθεί δυστυχώς πρόστιμο στη χώρα μας για τους χειρισμούς των περασμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Από τον Απρίλιο το «τελεσίγραφο» της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΕΕ είχε αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη για μη συμμόρφωση της χώρας μας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Μαΐου του 2005 σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 161 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία την περίοδο 1998-2002.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι ελληνικές αρχές διέθεταν προθεσμία δύο μηνών για να αντιδράσουν στην απόφαση. Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η ΕΕ "εάν η απάντηση των ελληνικών αρχών κριθεί μη ικανοποιητική, τότε η Επιτροπή θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα προτείνει την επιβολή χρηματικών προστίμων".

Δύο μήνες αργότερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Μεταφορές Jacques Barrot σε δηλώσεις τους σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφερε ότι δεν βλέπει καμία πρόοδο σχετικά με την συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του 2005 σχετικά με τις επιδοτήσεις που παρείχε στον ζημιογόνο εθνικό αερομεταφορέα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κοινοτικός Επίτροπος συμπλήρωσε «ότι έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε δίωξη κατά της Ελλάδας για έλλειψη συμμόρφωσης προς τους κανόνες και ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε στις Ολυμπιακές Αερογραμμές να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική βοήθεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αθήνα έχουν εμπλακεί σε μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με την βοήθεια στον αερομεταφορέα, μετά τους αυστηρούς κανόνες που εισήγαγε η Ε.Ε. σχετικά με την βοήθεια με τις αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των αερομεταφορέων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.