ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόσκληση σε επενδυτές για «business στα Βαλκάνια» έκανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας

13:08 - 18 Οκτ 2013 | Οικονομία
Πρόσκληση σε επενδυτές για «business στα Βαλκάνια» έκανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας
Οι νέες συνθήκες στα Βαλκάνια διαμορφώνουν πεδίο συνεργασιών, σύμφωνα με τον Rosen Plevneliev, πρόεδρο της Βουλγαρίας και κεντρικό ομιλητή στο συνέδριο του Economist «The EU Balkan Summit», που διεξάγεται στη Σόφια. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. ύψους 40 δισ. ευρώ έως το 2020 καθώς και μια σειρά από επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και αναβαθμίζουν τις διακρατικές σχέσεις στα Βαλκάνια. Ο κ. Plevneliev αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία και την Ελλάδα και τις προοπτικές ευημερίας που δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες, Κάλεσε, μάλιστα, τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ευρύτερη περιοχή.

 

Οι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι πολλοί, αλλά η ενέργεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τον κ. Plevneliev, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό TAP εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το πράσινο φως στο έργο αλλά και για τη συνεργασία με την Ελλάδα. Μίλησε δε για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με τη Σερβία και την Κροατία.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αυξανόμενη ανταλλαγή τουριστών με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ευρύτερα ότι τα Βαλκάνια δέχονται πλέον πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες ετησίως. Επίσης, στάθηκε στις εμπορικές σχέσεις που διατηρεί η Βουλγαρία με την Τουρκία ύψους 5 δισ. δολ. ενώ έπεται ακόμη 1 δισ., με τη Σερβία 700 εκατομμυρίων δολαρίων, και την Κροατία ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόβλημα η γραφειοκρατία

Από το ίδιο βήμα, η αναπληρωτής πρωθυπουργός για την Οικονομική Ανάπτυξη στη Βουλγαρία, Daniela Bobeva, τόνισε την ανάγκη αποφασιστικής προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα καταπολεμήσουν τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και την υψηλή ανεργία, η οποία φθάνει περίπου το 30% στη FYROM και πάνω από 20% στη Σερβία. Χαρακτήρισε προβληματική τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και εντόπισε μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης των διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.