ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Ο τουρισμός ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

21:16 - 21 Οκτ 2013 | Οικονομία
Στουρνάρας: Ο τουρισμός ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας
Τη σημασία του τουρισμού στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του 12ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι την τελευταία δεκαετία, ο τουρισμός παράγει άμεσα και έμμεσα περίπου το 16% του ΑΕΠ και απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τ, ρόλος ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο, όπως είπε.   Φέτος, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, ενώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, οι δε καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου.

tourismos580 050613

Η Ελλάδα, όπως είπε, το 2013, από 140 χώρες, κατετάγη 32η, από άποψη ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, όμως 3η από άποψη τουριστικών υποδομών, πίσω από την Αυστρία και την Ιταλία. Εκτιμάται, μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης από τον ΣΕΤΕ, ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις 24 εκατ. αφίξεις μέχρι το 2021, με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα μέχρι το 2021, η Άμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί να αυξηθεί κατά 17 δισ. ευρώ και να φτάσει τα 44 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα γύρω στις 300.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.  

Αφού σημείωσε ότι ο τουρισμός και η αναψυχή στην Ελλάδα οφείλουν να εκσυγχρονίσουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και να το εμπλουτίσουν με τις νέες επιταγές της τουριστικής ζήτησης. «Από την άλλη πλευρά, εμείς, ως Πολιτεία, πρέπει να προάγουμε το επενδυτικό κλίμα και να εξαλείψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, τον νόμιμο ανταγωνισμό, αλλά και να προστατέψουμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.  

'Οχι άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα

Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% για το γ' τρίμηνο του 2013, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε, παρά τις πολύ πιο αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις, στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι. Το τρίτο τρίμηνο, μάλιστα, αναμένεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως κοντά στο 3%, στο οποίο έχει αναμφισβήτητα συμβάλλει σημαντικά ο τουρισμός».

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε αναλυτικά τη βελτίωση που παρουσιάζουν κρίσιμοι δείκτες και εκτίμησε ότι «η ελληνική οικονομία σαφέστατα έχει εισέλθει σε νέα φάση».

«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους» επανέλαβε ο Γ.Στουρνάρας.

Πόλεμος κατά της γραφειοκρατίας, περιστολή δαπανών

Η δημοσιονομική προσαρμογή που απομένει, όπως είπε, «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

«Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτή «θα προέλθει από παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με εξάλειψη των ποικίλων εμποδίων εισόδου σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, με εξάλειψη των στρεβλώσεων π.χ. στην αγορά ενέργειας και στις αγορές τροφίμων, που διατηρούν τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα, και με ενίσχυση του ανταγωνισμού. Και βεβαίως, με συνεχή πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας».

Οι προτεραιότητες

Εστιάζοντας στις προτεραιότητες του υπουργείου οικονομίας ο υπουργός ανάφερε ότι η βασική προτεραιότητά αποτελεί η επεξεργασία ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα, η οριοθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε μια δεκαετία από σήμερα και η βέλτιστη συνδρομή του Κράτους στην πορεία αυτή.  

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης προέβη, όπως τόνισε, στην ανάθεση σχετικών μελετών, οι οποίες αναμένονται να προσδιορίσουν τους τομείς και τους κλάδους -μεταξύ των οποίων, εξέχουσα θέση έχει ο τουρισμός- που μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, την επόμενη περίοδο. Ο πρωταγωνιστικός αυτός ρόλος θα ορίζεται σε όρους αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, αύξησης των εξαγωγών και υποκατάστασης των εισαγωγών καθώς και αύξησης της απασχόλησης.

Με αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, τους κλάδους και τομείς ατμομηχανές της ανάπτυξης και τα διαρθρωτικά μέτρα για τη στήριξή τους, θα βελτιωθεί το αναπτυξιακό απόθεμα και άρα ο ρυθμός ανάπτυξης. Αυτό δεν θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις για την ευημερία των πολιτών αλλά θα συμβάλλει και στη βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Απαιτείται χρόνος για να αποτυπωθούν οι θετικοί αριθμοί στην καθημερινότητα

«Κατανοώ και συμμερίζομαι την "αντίφαση" των θετικών αριθμών με την ζωή των πολιτών αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και στη συνέχεια απαιτείται κάποιος χρόνος, μέχρι αυτό να αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων» είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Ακούω επίσης με προσοχή πολλές διαμαρτυρίες για τη φορολογική πολιτική. Ορισμένες δικαιολογημένες άλλες όμως όχι. Σήμερα προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το φορολογικό σύστημα, που είχε μείνει πίσω πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ως ένα βαθμό αυτό έχει συμβάλλει παροδικά, και με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης το 2013, στην ταλαιπωρία και την επιβάρυνση των πολιτών» συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:40 - 22 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.