ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: Επανέρχεται δυναμικά και βάζει το ασφαλιστικό στο μικροσκόπιο

11:35 - 23 Οκτ 2013 | Οικονομία
Τρόικα: Επανέρχεται δυναμικά και βάζει το ασφαλιστικό στο μικροσκόπιο
Τι θα γίνει με τις συντάξεις και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Με τη συμμετοχή και του Π. Τόμσεν, έστω και σε δεύτερο στάδιο, αναμένεται να γίνει η διαπραγμάτευση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες του «R».

Ήδη βέβαια, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια, εξ' ου και οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για «κάθετα μέτρα» που έχουν στόχο να προετοιμάσουν το κλίμα. Μπορεί, βέβαια, ο πρωθυπουργός να θέλει να παγώσει την όποια «μετρολογία» ώστε να «κρατήσει» την κυβερνητική παράταξη αλλά και να έχει ζωντανό το χαρτί των εκλογών ανά πάσα στιγμή, ωστόσο η πραγματικότητα καθημερινά τον διαψεύδει.

Έτσι, μπορεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την χθεσινή ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση, να υποστήριξε, αρχικά, ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν θα θιγούν και ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται απρόσκοπτα οι συντάξεις, ωστόσο δεν εξήγησε πώς θα επηρεαστούν νέοι και παλιοί συνταξιούχοι, όταν υπάρχει πρόβλεψη για το 2014 για μείωση στην κρατική χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2014 και κατά 300.000.000 ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ.... Εκτός εάν σκέφτονται να αυξηθούν έως και 20% τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις....

Κύκλοι, πάντως του υπ. Οικονομικών, σημειώνουν ότι μόνον για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις, επεξεργάζεται παρεμβάσεις η κυβέρνηση, ενώ προσθέτουν ότι σε ουδεμία περίπτωση πρόκειται να αλλάξει το γενικό υφιστάμενο καθεστώς και να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Βέβαια το θέμα των ευγενών ταμείων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, με πρόθεση να μειωθούν δραστικά οι σχετικές συντάξεις.

Σημειώνεται ότι στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας, σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ, όταν ανέφερε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

syntaxeis640 300913

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 23 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.