ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Καρποφορούν οι μεταρρυθμίσεις σε φόρους και τράπεζες

15:02 - 18 Οκτ 2006 | Οικονομία
Το ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2005 - 2008, ένα χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής τους.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογoσκούφης, δήλωσε σήμερα ικανοποιημένος από την πορεία του προγράμματος, ιδιαίτερα στο «κομμάτι» που αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και συνέδεσε την αύξηση των πόρων για την παιδεία με τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού και τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα ο κ. Αλογοσκούφης βρέθηκε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι οι αντοχές του προϋπολογισμού είναι περιορισμένες αλλά και όλα τα αιτήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ισότητας των κοινωνικών ομάδων.

«Δεν μπορείς επειδή υπάρχει μία ομάδα που αντιδρά να ικανοποιήσεις τα αιτήματά της, όταν ενδεχομένως και άλλες κοινωνικές ομάδες έχουν αντίστοιχα αιτήματα, αλλά δεν αντιδρούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παρουσιάζοντας την έκθεση προόδου του Εθνικού Προγράμμτος Μεταρρυθμίσεων ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις και το ασφαλιστικό των τραπεζών αποτέλεσαν τις βασικότερες αλλαγές που προώθησε η σημερινή κυβέρνηση, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν καρπούς.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τη σημαντική εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων που παρατηρήθηκε κατά το φετινό έτος και οι οποίες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε την πώλήση της Εμπορικής στην GreditAgricole, την QTelecom, η οποία εξαγοράστηκε από αμερικάνικη εταιρεία αλλά και τη χθεσινή πώληση της AlphaΑσφαλιστική από την ΑΧΑ.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική των μεταρρυθμίσεων για την επόμενη διετία στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας θα βρεθεί ο διάλογος γιο ασφαλιστικό και η εφαρμογή ρου νόμου για τις ΔΕΚΟ.

Ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί γρια το θέμα, ανέφερε όμως, ότι εξετάζονται τα περιθώρια του προϋπολογισμού για τη χορήγηση του επιδόματος για τα άτομα με αναπηρία.

Όσον αφορά στην Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αξιολογεί την απόφαση της Κομισιόν για το πρόστιμο και θα απαντήσει, ενώ διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση η κίνηση αυτή δεν συνεπάγεται πτώχευση του Εθνικού Αερομεταφορέα.

Για το θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων για το οποίο φαίνεται να καταδικάζεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι εξετάζουμε αν έχει δίκιο η Ε.Ε και θα δούμε πως θα ενεργήσουμε.

Έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή δύο νομοσχέδια, τα οποία θα φορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα σε συνδυασμό με την απλοποίηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων (στο εν λόγω νομοσχέδιο θα ενσωματώνονται και οι αυξήσεις σε ΟΓΑ και ΕΚΑΣ), ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στο νέο πλαίσιο αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.

Έκθεση Εφαρμογής

Στην Έκθεση Εφαρμογής (για το 2006) του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, η οποία διαβιβάστηκε προχθές (Δευτέρα) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της απασχόλησης.

Για τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται ότι παρά τις αβεβαιότητες και την υψηλή αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εφαρμόστηκε επιτυχώς.

Επιπλέον έχουν ήδη αποφασιστεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και υλοποιούνται η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και η εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο μετά την αναδιάρθρωση της εταιρίας.

Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007 περιλαμβάνονται επίσης, η αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καθώς και η αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου σε λοιπές εισηγμένες και μη επιχειρήσεις

Για τη δημοσιονομική ισορροπία, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι στόχοι για το 2006 επιτυγχ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.