ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικό λάδι και ελιές στη Σουηδία

08:43 - 02 Νοε 2013 | Οικονομία
Σημαντική η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας στη Σουηδία σε ελιές και λάδι.

Η προτίμηση των Σουηδών για κατανάλωση ελαιολάδου γίνεται εντονότερη με την πάροδο του χρόνου, εντασσόμενη στη γενικότερη στροφή προς υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες (μεσογειακή κουζίνα, ελαιόλαδο κ.λπ.) και προς νέες κουζίνες και γεύσεις (π.χ. εξωτικά μη ευρωπαϊκά προϊόντα).

 

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο ΟΕΥ Στοκχόλμης της Ελληνικής πρεσβείας στη Σουηδία η εισαγωγή ελαιολάδου γίνεται κυρίως από τις ομογενειακές επιχειρήσεις εισαγωγής ελληνικών τροφίμων (π.χ. Meletis Imports, Fontana Food κ.ά.), ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ειδών διατροφής στη Σουηδία (ICA, COOP, LIDL κ.λπ.).

 

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η Ελλάδα, κατά την πάροδο των τελευταίων ετών, είναι στην τρίτη θέση όσον αφορά στις εξαγωγές ελαιολάδου στη Σουηδία, τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθεί η Ισπανία.  

ladi

 

Δεύτερη η Ελλάδα στις εξαγωγές ελιών στη Σουηδία

 

Σχετικά με τις εξαγωγές ελιών στη Σουηδία, η Ισπανία είναι στην πρώτη θέση και ακολουθεί η χώρα μας. Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η Ελλάδα εξάγει το 42% των συνολικών εξαγωγών ελιών που δέχεται η σουηδική αγορά.

elies

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 04 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.