ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: "Να ξεχάσουμε τα τυφλά φοροεισπρακτικά μέτρα"

19:39 - 04 Νοε 2013 | Οικονομία
Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: "Να ξεχάσουμε τα τυφλά φοροεισπρακτικά μέτρα"
Την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα είναι καιρός "να ξεχάσουμε τα τυφλά, οριζόντιου χαρακτήρα φοροεισπρακτικά μέτρα και να στραφούμε σε μια στοχευμένη και κοινωνικά φιλική αντίληψη της φορολογικής πολιτικής, με βάση τον κανόνα παίρνουμε λιγότερα, αλλά από περισσότερους", εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μιλώντας από το βήμα του 5ου ετήσιου Τax Forum, ο κ. Σταύρος Κώστας τόνισε ότι χρειάζεται δικαιότερη, κυκλική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να μείνουμε "μακριά από υβριδικής μορφής και βίαιας προοδευτικότητας φορολογικές βάσεις".

eniaios-foros-akiniton1

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση επίκαιρο νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο κ.Κώστας σημείωσε ότι ένας σωστός φόρος επί της ακίνητης περιουσίας, όπως εφαρμόζεται σε ανεπτυγμένες χώρες, μπορεί να έχει θετικά σημεία, στο βαθμό που κινείται σε χαμηλά, αποδεκτά επί τοις χιλίοις ποσοστά, με βάση τη μορφή και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

 

Ωστόσο, επισήμανε, με βάση τις πολύπλευρες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί στη διαβούλευση, ανεξαρτήτου προέλευσης και συμφερόντων, φαίνεται ότι ο ισχυρισμός "πιο λίγα από περισσότερους για να εισπράξουμε τα ίδια", που συνοδεύει τον φόρο, απαιτεί βαθιά διαγνωστική ανάλυση και ισχυρή τεκμηρίωση.

 

"Αυτό", πρόσθεσε, "για να μην έχουμε στο τέλος της ημέρας, σαν αποτέλεσμα της αναγκαίας αυτής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, τις γνωστές αντικοινωνικές συμπεριφορές, φορολογικής άμυνας ή φορολογικής διαμαρτυρίας, από την αποθάρρυνση των επενδυτών, μέχρι το κίνδυνο διάσπασης της κοινωνικής συνοχής και διόγκωσης του αισθήματος αδικίας, αλλά και τροφοδότησης του άδικου για τους συνεπείς φορολογούμενους, αντικοινωνικού ψευδοκινήματος, που επιγράφεται ''Δεν πληρώνω φόρο ενώ μπορώ''.

 

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2014 επισήμανε ότι "όλοι επιθυμούνε να βάλει τέλος στην αποτυχημένη μέχρι σήμερα ψευδοαναπτυξιακή λιτότητα, σε μια περίοδο ιδίως που η χώρα μπορεί να έχει ισχυρότερη φωνή, με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ".

Κατάργηση χιλίων και πλέον φόρων υπέρ τρίτων

Σύμφωνα με τον κ.Κώστα, με τα σημερινά δεδομένα, "καλή συνταγή θα ήταν να εντείνουμε τις προσπάθειες αναζήτησης ιδεών και προτάσεων, για τη υιοθέτηση πολιτικών που θα μπορούσαν να φέρουν δημόσια έσοδα χωρίς επιβολή φόρων, ικανά όχι μόνο να ικανοποιήσουν το αίσθημα δικαίου, αλλά να απαλείψουν ακόμη και το δημοσιονομικό έλλειμμα".

χρέη δημοσίου1

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν τέτοιοι εν δυνάμει, κοστολογημένοι μάλιστα τομείς, για στοχευμένη παρέμβαση, όπως ενδεικτικά είναι η κατάργηση 1000 και πλέον φόρων υπέρ τρίτων χωρίς ανταπόδοση, η πάταξη της φοροδιαφυγής - εισφοροδιαφυγής - παραοικονομίας και παραεμπορίου, η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τα καινοτομικά, στοχευμένα μέτρα ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας και η βελτιστοποίηση του βαθμού εισπραξιμότητας φορολογικών εσόδων και εισφορών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.