ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε καλό κλίμα οι επισκέψεις της τρόϊκας στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

14:16 - 05 Νοε 2013 | Οικονομία
(upd) Χωρίς εκπλήξεις οι πρώτες συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, αν και η άφιξη της τρόϊκας στην οδό Νίκης, ήταν επεισοδιακή...

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η  ελληνική πλευρά έθεσε ως βασικό επιχείρημα την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, προκειμένου να «χαμηλώσουν» οι απαιτήσεις των δανειστών, για πρόσθετα μέτρα το 2014.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση».

 

Απέφυγε, πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου, θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τα 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

 

Ο ίδιος κορυφαίος αξιωματούχος, χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)- ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, θα έρθει την Τετάρτη στην Αθήνα- ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

  • Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.
  • Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.
  • Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.

ypoyrgeio oikonomikon1

Κατά την πρώτη συνάντηση, πάντως, δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής να παραμένουν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το χρηματοδοτικό κενό και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα (για τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές, αρκεί να είναι δημοσιονομικές ουδέτερες).

 

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για την αποτίμηση της κατάστασης.

 

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, ο εν λόγω παράγοντας υποστήριξε ότι η υστέρηση από τον στόχο υπερβαίνει τα 700- 800 εκατ. ευρώ και αυτό βοηθά στη μελλοντική συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί όταν θα υπάρξουν πληρέστερα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Υπουργείο Εργασίας

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

 

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, έκαναν λόγο για μια «ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις τού υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγονται με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά ταμεία».

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο διάλογος από αύριο θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Επεισοδιακή η άφιξη της τρόϊκας

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών ήταν αρκετά επεισοδιακή, αρχής γενομένης από τα κέρματα που πέταξε ένας πολίτης στο αυτοκίνητο του Πολ Τόμσεν κατά την άφιξή του στο υπουργείο.

 

Στη συνέχεια, υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον 6ο όροφο του υπουργείου, όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις.

 

Στο τέλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο του υπουργείου, η είσοδος του οποίου είχε αποκλειστεί από τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης και καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες έχουν, επίσης, τεθεί σε διαθεσιμότητα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:47 - 05 Νοε 2013

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.