ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: "Την Κυριακή είναι πιθανόν να ανοίξει η Τρόϊκα τα χαρτιά της..."

14:32 - 07 Νοε 2013 | Οικονομία
Μαξίμου: "Την Κυριακή είναι πιθανόν να ανοίξει η Τρόϊκα τα χαρτιά της..."
(upd)Κορυφώνεται ο πυρετός διαβουλεύσεων και το ιδιότυπο μπρά ντε φέρ των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των ελεγκτών, εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων, στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μέχρι την Κυριακή, η τρόϊκα θα έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών με τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πιθανόν θα «ανοίξει τα χαρτιά της» για το ύψος των νέων μέτρων που ζητεί για το 2014, αλλά και για τους τομείς, όπου αυτά τα μέτρα θα εστιασθούν.

Μάλιστα την Κυριακή το πρωϊ, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεων δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, ο Γιάννης Στουρνάρας θα δεχθεί στο υπουργείο Οικονομικών, τους επικεφαλής των δανειστών.

 

Όπως έγινε γνωστό, η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόϊκα, αναβλήθηκε για την Κυριακή, καθώς- σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- οι ελεγκτές ζήτησαν περισσότερο πρόσθετα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και επιπλέον χρόνο για να τα επεξεργαστούν. 

 

Άναφορικά με τη συζήτηση περί "νέων μέτρων", ενδεικτική είναι η στοιχομυθία μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του Πόλ Τόμσεν, που μεταφέρουν αράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

 

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως "η ελληνική πλευρά δεν θα πάρει νέα μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα". Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να απάντησε ότι «όποια μέτρα και εάν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία. Αλλά, αυτοί οι κραδασμοί θα απορροφηθούν». Με τον κ. Στουρνάρα να ανταπαντά ότι «δεν προτίθεται η Ελλάδα να πάρει μέτρα. Θα ρίξουμε το βάρος μας στην είσπραξη φόρων και εισφορών». Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «ο Πολ Τόμσεν σίγησε».

 

Επιπλέον, τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον εξορθολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που δημοσιεύτηκε στη "Διαύγεια".

 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση " έργο της ομάδας εργασίας είναι η αξιολόγηση των στοιχείων για τα μη ανταποδοτικά τέλη-χρεώσεις υπέρ τρίτων που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους φορείς και υπουργεία και η προετοιμασία σχετικής εισήγησης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον βαθμιαίο εξορθολογισμό τους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2014".

 

Η ομάδα εργασίας όπως ορίζεται στην απόφαση θα παραδώσει το πόρισμα της έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Τα Χριστούγεννα οι αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς


Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παραπέμπει στον επόμενο μήνα τις αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι λόγω ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών, δεν θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση.

 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριξε ενώπιον της τρόικας ότι πρέπει να προστατευθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου το οποίο σημείωσε: « δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία θα αποκαλυφθούν».

 

Στόχος, πάντως, είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρξει νομοθετική πρόταση, ώστε να μην δημιουργηθεί κενό από 1ης Ιανουαρίου.

 

Το μεγάλο πάντως ζήτημα είναι τα κριτήρια με τα οποία κάποιος θα θεωρηθεί αδύναμος και θα προστατευθεί. Εκεί, δηλαδή, στο ύψος του οικογενειακού εισοδήματος κάποιου δανειολήπτη για να ενταχθεί στη ρύθμιση και ποιες οι μηνιαίες και κατ’ επέκταση ετήσιες δαπάνες που χρειάζεται για τη διαβίωσή του, θα εστιαστεί το νέο κύμα συζητήσεων.

 

Εν τω μεταξύ εκκρεμεί από την πλευρά της Τρόικα η έγκριση των δύο οικονομικών ορισμών των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης», αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την αξιολόγηση των δανειοληπτών τα σπίτια των οποίων θα βγουν σε πλειστηριασμό.

 

 

Διαφορές για τις επαγγελματικές μισθώσεις

 

Παράλληλα διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης καταγράφηκε και στο θέμα με τις επαγγελματικές μισθώσεις. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνεδρίαση των Κυβερνητικών εταίρων για το συγκεκριμένο θέμα, με το υπουργείο να υποστηρίζει την ανάγκη οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν μόνο τις νέες μισθώσεις.

 

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ για τα προβλήματα στον ανταγωνισμό που επιβαρύνουν και τις τιμές, θα υπάρξει επίσημη παρουσίασή της από τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Κουρία στις 27 Νοεμβρίου.

 

Επίσης, η Τρόικα ενημερώθηκε για τη στρατηγική για τα logistics και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά στα logistics ο στόχος είναι να παρουσιαστεί σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

 

Τέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε στους εκπροσώπους της Τρόικας την Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριξε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει τομείς όπως: τον ανταγωνισμό, αδειοδοτήσεις, εξωστρέφεια, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, χρηματοδοτικά εργαλεία, το νέο ΕΣΠΑ, κ.α. Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου είναι να υπάρξει με την Τρόικα ένα Μνημόνιο μια Συμφωνία με αναπτυξιακή κατεύθυνση.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:33 - 08 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.