ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραντεβού Στουρνάρα – Τρόικας την Κυριακή -ή και το Σάββατο- με μενού ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικό κενό

12:53 - 15 Νοε 2013 | Οικονομία
Ραντεβού Στουρνάρα – Τρόικας την Κυριακή -ή και το Σάββατο- με μενού ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικό κενό
Tο δημοσιονομικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014, η τελική συμφωνία για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αλλά και τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών και τέλος το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο θα τεθούν επί τάπητος.
Vis a vis με την τρόικα θα βρεθεί και πάλι την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ώστε να κλείσουν γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα. Έτσι το δημοσιονομικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014, η τελική συμφωνία για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αλλά και τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών και τέλος το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο θα τεθούν επί τάπητος. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός με τηλεφωνήματα είχε ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς επιτάχυνση έργου κι ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων εν όψει τρόικας.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση "θα πετύχουμε συμφωνία με την τρόικα" επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικά.

Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, δήλωσε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup.

 
«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουν πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση.»  Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στέλνοντας ένα ς σαφές μήνυμα στην Αθήνα που έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια «σκληρή στάση».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Όλι Ρεν, αν και αναγνώρισε τις «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της χώρας μας, επέμεινε ιδιαίτερα στα δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο χαρακτήρισε «στοιχείο-κλειδί». 

Ο επίτροπος απέφυγε πάντως να μιλήσει για το ύψος στο οποίο το Eurogroup τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για νούμερα, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Άλλα σημαντικά στοιχεία των συνομιλιών είναι, όπως είπε ο Όλι Ρεν, η φορολογική μεταρρύθμιση, το να γίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «πιο αποτελεσματικό» και να προωθηθούν οι αλλαγές σε ζητήματα ανταγωνισμού.

Για την Ελλάδα το ESM είναι έτοιμο να προχωρήσει στη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται, σημείωσε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι αυτό προϋποθέτει την κάλυψη των προαπαιτούμενων.

Ιρλανδία και Ισπανία εκτός μνημονίων 


Και οι τρεις αξιωματούχοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες βγαίνουν από τα μνημόνια. Εξάλλου, για την Κύπρο το Eurogroup εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι «σε τροχιά» ενώ υπάρχει και σημαντική πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

«Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα. Αναγνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν περάσει δύσκολες ώρες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ για την Ιρλανδία και την Ισπανία.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:53 - 15 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.