ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συστάσεις Κομισιόν σε Ιταλία για χρέος και Ισπανία για έλλειμμα

14:43 - 15 Νοε 2013 | Οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση στην Ιταλία για το χρέος της και στην Ισπανία για το έλλειμμά της κατά το 2014, εφιστώντας τους την προσοχή για τον κίνδυνο να μην ανταποκριθούν στους στόχους.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 καθεμιάς απ' αυτές τις δύο χώρες "υπάρχει κίνδυνος να μην συμβαδίζει με τους κανόνες του (ευρωπαϊκού) συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης", προειδοποιεί η Επιτροπή.

Για πρώτη φορά φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να επιθεωρήσει τους προϋπολογισμούς των 17 χωρών της ευρωζώνης και μπορεί να απαιτήσει αλλαγές αν οι εν λόγω προϋπολογισμοί δεν είναι σύμφωνοι προς τους στόχους για το έλλειμμα ή προς τις οικονομικές συστάσεις της.

 

Καμιά από τις 13 χώρες της ευρωζώνης, τα σχέδια των προϋπολογισμών των οποίων εξετάσθηκαν, δεν θα χρειαστεί να επανεξετάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού της. Ωστόσο για πολλές εξ αυτών, η Επιτροπή "έχει λόγους να διατυπώνει σοβαρές επικρίσεις", εξηγεί σε ανακοίνωσή της.

 

Στην Ιταλία, η οποία βγήκε φέτος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και όπου το έλλειμμα θα παραμείνει κάτω του ορίου του 3%, αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι το χρέος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν στις 5 Νοεμβρίου, το χρέος της Ιταλίας πρόκειται να φθάσει τον ερχόμενο χρόνο το 134%, ένα επίπεδο ρεκόρ για τη χώρα αυτή και το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος έπειτα απ' αυτό της Ελλάδας.

Εξαιτίας αυτού του υψηλού χρέους, η Επιτροπή ενημέρωσε την Ιταλία ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από μια πολυαναμενόμενη εξαίρεση, η οποία θα επέτρεπε την πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων.

 

Το ίδιο επισημάνθηκε και στη Σλοβακία.

 

Στην Ισπανία, "ο στόχος του ελλείμματος υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί" το 2014, αν κρίνει κανείς από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή.

 

Η χώρα αυτή πήρε προθεσμία δύο ετών, ως το 2016, για να επαναφέρει το έλλειμμά της εντός των ευρωπαϊκών ορίων. Όμως αναμένεται ότι θα φθάσει το 6,8% φέτος και το 5,9% την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, κάτι που κινδυνεύει να καταστήσει αδύνατη τη μείωσή του στο 3% το 2016.

 

Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία κινδυνεύουν επίσης να παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ, προειδοποίησε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Γερμανία και η Εσθονία είναι οι μοναδικές δύο χώρες που βρίσκονται σε πορεία πλήρους συμμόρφωσης προς τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για το χρέος και το έλλειμμα.

 

Στην Πολωνία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, επισημάνθηκε πως δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για να ανταποκριθεί φέτος στους στόχους για το έλλειμμα και πως τα μέτρα που προτείνονται για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2014 δεν είναι βιώσιμα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν στην Πολωνία έναν επιπλέον χρόνο για να διορθώσει το έλλειμμά της.

Η Επιτροπή συνέστησε επίσης να αρχίσει η αποκαλούμενη διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της Κροατίας, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο, αφού διαπίστωσε ότι η χώρα δεν επιτυγχάνει τους στόχους της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.