ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ.Οικ.: Με όπλο την πλήρωση στόχων εσόδων (άμεσοι φόροι, ΕΦΚ καπνού) και μείωση «μαύρης εργασίας» απέναντι στην τρόικα

13:46 - 18 Νοε 2013 | Οικονομία
Υπ.Οικ.: Με όπλο την πλήρωση στόχων εσόδων (άμεσοι φόροι, ΕΦΚ καπνού) και μείωση «μαύρης εργασίας» απέναντι στην τρόικα
Με όπλο της ικανοποιητικές επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς των εσόδων η κυβέρνηση αναμένεται να διαμορφώσει το προϋπολογισμό του 2014 ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη 21/11, όπως προβλέπουν οι συνταγματικές προθεσμίες.
Μάλιστα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προτάσσει το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένα τόσο σε σχέση με το 2012 όσο και έναντι των στόχων που είχαν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τις εκτιμήσεις του φόρου για τα ακίνητα προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι το πλεόνασμα φέτος θα είναι μεγαλύτερο του εκτιμώμενου, στη βάση υπολογισμών για αποτελεσματικό «μάζεμα» δαπανών, αποδόσεις εσόδων από άμεσους φόρους, αλλά και την καλή πορεία κάποιων έμμεσων, όπως π.χ. ο ΕΦΚ  καπνού, όπου στο δεκάμηνο έχει σχεδόν επιτευχθεί η πλήρωση του στόχου για 2,07 δισεκ. ευρώ έσοδα.  Με αυτό ως κεντρικό επιχείρημα προσπαθεί να πείσει ότι δεν απαιτούνται άλλα μέτρα που θα αποδυναμώσουν περισσότερο την εικόνα της εσωτερικής αγοράς, αλλά αντίθετα θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ειδικά στον τομέα της ασφάλισης, της υγείας και της ανασφάλιστης εργασίας.
 
Πιο συγκεκριμένα το κύριο βάρος των παρεμβάσεων προτείνεται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.  Ειδικότερα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι: 

-Η αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών, θα αποφέρει 350 εκατ. ευρώ

 -Από τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει όφελος 170 εκατ. ευρώ 
-Από την κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισηςκαι εφάπαξ, το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ 
-Από τον συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις καταβαλλόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, θα προκύψει όφελος 85 εκατ. ευρώ, και

 -Από τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας λόγω εντατικοποίησης των ελέγχων, θα έλθει όφελος 55 εκατ. ευρώ.  
 Οι γραμμές άμυνας στα έσοδα

Η κυβερνητική αμυντική γραμμή έχει να κάνει ότι τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,6 δισ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ ή 0,7% υψηλότερα από το στόχο στο δεκάμηνο, κι ότι τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη η εικόνα είναι άκρως ικανοποιητική. Είναι ενδεικτικό ότι το εκτιμώμενο όφελος από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και Διοίκησης φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ. 
 
Σημειώνεται ότι τι δεκάμηνο τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και κατά 5,7% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,5% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αλλά αύξηση 5% έναντι του στόχου, με αιχμή την καλή απόδοση των άμεσων φόρων, των φόρων ακινήτων και των ΕΦΚ καπνού. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 40,9 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ ή 3,9% υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.
 

Επίσης αυτό που τονίζεται είναι ότι θα γίνει μεγάλη μάχη να αντιμετωπιστούν «μαύρες τρύπες του συστήματος», κυρίως με την πάταξη του λαθρεμπορίου που αποτελεί γάγγραινα για τη χώρα. Π.χ. μόνο στα καπνικά μέχρι το τέλος του 2013 περίπου το 25% των τσιγάρων που καταναλώνονται στην χώρα μας θα διακινείται παράνομα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.