ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: Κατάθεση με πλεόνασμα και διαρθρωτικά αλλά χωρίς την έγκριση της τρόικας

08:18 - 21 Νοε 2013 | Οικονομία
Προϋπολογισμός: Κατάθεση με πλεόνασμα και διαρθρωτικά αλλά χωρίς την έγκριση της τρόικας
Με ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης κατατίθεται στην Βουλή το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο ουσιαστικά προβάλλεται από την κυβέρνηση ως κείμενο «αντίστασης» στην τρόικα, αλλά και «ευαγγέλιο» του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παρά το ότι η Τρόικα έφυγε χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος πάνω από 700εκ.€ και ανάπτυξη για του χρόνου πάνω από 0,5%. Παράλληλα θα περιγράφει σειρά τομών, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα. Με άλλα λόγια περιλαμβάνει λουκέτα και μείωση δαπανών, ώστε να επιτευχθεί ο ιερός στόχος του πλεονάσματος. 

Πάντως η αλλαγή του δεν είναι μακρινό ενδεχόμενο, καθώς εκκρεμεί η  διαδικασία του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014-2017

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θα επανέλθει στην Ελλάδα μάλλον αρχές Δεκεμβρίου για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ευελπιστεί τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι δανειστές να έχουν κλείσει όλα τα θέματα έως τις 9 Δεκεμβρίου, που είναι το επόμενο Eurogroup. Πάντως, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πλέον το βασικότερο πρόβλημα. Η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα διαρθρωτικά. Δεν θα υπάρξουν όμως μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων».

 

Ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, είπε πως ο κάθε προϋπολογισμός μπορεί να αλλάξει μέσα στο έτος, τονίζοντας όμως πως επί αυτής της κυβέρνησης δεν έχει γίνει ποτέ. Διευκρίνιζε χθες πως η τρόικα αναχωρεί αύριο, αλλά και ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα παρευρεθούν στο Eurogroup της Παρασκευής, καθώς εκεί η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις πάντως δεν έφεραν αποτέλεσμα, έστω κι αν πληροφορίες κάνουν λόγο για προσέγγιση και σταδιακή σύγκλιση. Αργά χθες το απόγευμα, σε μία ακόμη σύσκεψη, σύντομη αυτή την φορά στο υπουργείο Οικονομικών, οι Επικεφαλής των δανειστών επιχείρησαν να περιορίσουν την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

 
Νωρίτερα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσδιόριζε στο 60%-40% τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, ενώ η ίδια πηγή υποστήριζε προχθές πως οι πιθανότητες ήταν 50%-50%. Χθες το ίδιο στέλεχος έκανε λόγο για σταδιακή σύγκλιση σε όλα τα ζητήματα, και στο δημοσιονομικό κενό, τονίζοντας πως «δουλεύουμε» για, μια δύσκολη, συμφωνία στις 9 Δεκεμβρίου.
 
Ενδεικτικά ανώτατη πηγή τόνιζε ότι έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο «λουκέτου» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση – και συρρίκνωση – της εταιρίας συνεχίζονται με την Αθήνα να πιέζει για διατήρηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της επιχείρησης.

Επεσήμανε πως έχει τελειώσει η ιστορία του κλεισίματος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Κάνοντας λόγο για λύση, τύπου ΕΛΒΟ, δηλαδή συρρίκνωση και λειτουργία ενός εργοστασίου που θα καλύπτει μόνον αμυντικές ανάγκες της χώρας, τόνισε πως η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της επιχείρησης. Υποστήριζε δε πως η τρόικα δεν ζητά ξαφνικό θάνατο σε ΔΕΚΟ.

 

http://admin.nooz.gr/Uploads/stournaras10113.jpg

Οι Δόσεις


Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, βρίσκεται η εκταμίευση 1δισ.€ από το Σεπτέμβριο που μπορεί να αποδεσμευθεί εάν υπάρξει τελική συμφωνία κυρίως για τα ΕΑΣ, καθώς και μια ακόμη δόση περίπου 4,9δισ.€ έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Παράλληλα έως το τέλος του έτους αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της περιόδου 2014–2017. Μεγάλη εκκρεμότητα είναι ο προσδιορισμός των παρεμβάσεων για το 2015, θέμα που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ενώ στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου θα μπορούσαν να υπάρξουν και τροποποιήσεις για το 2014.

 

 

Στο Eurogroup Γ. Στουρνάρας… μόνος του


Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.
 
Η Ελλάδα επισήμως δεν βρίσκεται στην ατζέντα, είναι όμως βέβαιο πως θα υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι με τους επικεφαλής στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου.
 
Ενδιάμεσα, θα υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «θα υπάρχει πρόοδος, που θα γίνεται όλο και πιο έντονη».

Ανοικτό το θέμα των  πλειστηριασμών


Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας για το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων.

Η συνάντηση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των δανειστών κράτησε μόλις μία ώρα και όπως προέκυψε από πληροφορίες, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις τοποθετήσεις τους.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι "επαναλάβαμε τις θέσεις και περιγράψαμε το κλίμα που επικρατεί στα δύο κόμματα της κυβέρνησης. Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για την ελληνική κοινωνία".

Οι δύο μεριές παρέπεμψαν τη συνέχεια των διαβουλεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια.
Τελευταία τροποποίηση στις 08:30 - 21 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.