ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αστέρας: Σε τελική ευθεία η διαδικασία ιδιωτικοποίησης

12:44 - 21 Νοε 2013 | Οικονομία
Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου αναμένεται να αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των επενδυτών για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, στο Λαιμό και της έκτασης που φθάνει τα 308 στρέμματα.
Κι αυτό την ώρα που όπως είχε γράψει το R η διαδικασία για τη διαμόρφωση της σύμβασης βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης η αποσαφήνιση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), αλλά και η προηγούμενη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σημαντική εξέλιξη είναι ότι εξασφαλίστηκε η δυνατότητα το ΕΣΧΑΔΑ να εφαρμοστεί στο σύνολο της έκτασης, τόσο της ιδιοκτησίας της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (193 στρέμματα) όσο και της έκτασης του Δημοσίου (ΕΟΤ) που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (115 στρέμματα).
 
Το παζάρι γίενται για την εμπορική «ελκυστικότητα» του ακινήτου που συνδέεται με τους όρους δόμησης. Περισσότερα μέτρα για οικοδομή σημαίνει μεγαλύτερη συνολικά έκταση που είναι διαθέσιμη για ανάπτυξη real estate και κατασκευή πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν την εμπορική αξιοποίηση και του οικονομικού τιμήματος του ακινήτου. Με βάση το πλάνο, η συνολική οικοδομήσιμη έκταση ανέρχεται στα 56.000 τ.μ., συμπεριλαμβάνοντας τη διατήρηση τουλάχιστον μίας ξενοδοχειακής μονάδας, για αξιοποίηση μέσω του real estate (κατασκευή πολυτελών τουριστικών βιλών κ.ά.).
 
Όλα αυτά έχουν μπει στην ατζέντα των συζητήσεων για τη διαμόρφωση της σύμβασης και συν΄δεεται και με την αναμενόμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πάντως μετά την πρώτη δημοσιοποίηση, στη συνέχεια αφού ανοιχθούν οι προσφορές, θα δοθεί άλλη μία εβδομάδα για την «καλύτερη και τελική προσφορά» (Best and Final offer).
Την ίδια ώρα θολό σε τελική φάση βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση των σχημάτων που θα διεκδικήσουν το πλέον εμβληματικό ακίνητο της χώρας. Σημειώνεται ότι ήδη 13 επενδυτικά σχήματα συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ ως πέντε θεωρείται ότι θα καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στη β' φάση του διαγωνισμού.

Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάδειξη του πλειοδότη το Δεκέμβριο, χωρίς βέβαια να υπάρχει βεβαιότητα γιαυτό. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπογραφή της συμφωνίας τοποθετείται χρονικά μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με το ακίνητο να παραδίδεται στον πλειοδότη το αργότερο ως τον Ιούλιο του 2014. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η διοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη να πουλήσει αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό, σε περίπτωση που προκύπτει ζημία από τη συναλλαγή, καθώς παράλληλα με τις δεσμευτικές προσφορές θα ανοιχθούν και οι εκτιμήσεις από ανεξάρτητους εκτιμητές.

Έντονο ενδιαφέρον για το ακίνητο έχουν δείξει  η ΤΕΜΕΣ και ο επικεφαλής της κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, που συζητά με  το σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο Καλέντ Ολαγιάν, η Lamda Development με τον τουρκικό κολοσσό Dogus, ο οποίος συμμετέχει σε κοινή εταιρεία με στόχο τις επενδύσεις στον τουρισμό, στην οποία έχει εισφερθεί το 50% της μαρίνας Φλοίσβου που διαχειρίζεται η Lamda. Αντίστοιχα, ο κινεζικός κολοσσός Fosun συνεργάζεται με τον όμιλο Κουτσολιούτσου, καθώςτο 2012 προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία αποκτώντας 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie. Ερώτημα παραμένει εάν θ αδείξουν ζωηρό ενδιαφέρον οι μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες, που αποτελούν leader του κλάδου…
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.