ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: «Κλειδί» η ΕΤΕπ για την ανάπτυξη των οικονομιών της Ε.Ε.

21:38 - 19 Οκτ 2006 | Οικονομία
Στη συμβολή της ΕΤΕπ για την ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παροχή κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους για την δημιουργία υποδομών και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σε ότι αφορά στο ρόλο της Ελλάδας για την ανάπτυξη της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης τόνισε ότι «η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στις συγκεκριμένες χώρες εξυπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα» αρκεί όπως είπε να αυξηθεί η παροχή κεφαλαίων από την ΕΤΕπ στις χώρες της περιοχής αυτής.                       

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΤΕπ, ο Υπουργός είπε ότι είναι σκόπιμο:

1.       Να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια της για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

2.       Να χρηματοδοτεί χώρες που είναι στην περιφέρεια της Ε.Ε. ή έχουν καθεστώς σύνδεσης, με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών κριτηρίων.

3.       Να χρηματοδοτεί έργα και προγράμματα παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μειώνεται το κόστος υλοποίησής τους.

4.       Να υπάρχει στενότερη συνεργασία της  με άλλους Διεθνείς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, τους δωρητές και τους Οργανισμούς του ΟΗΕ, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων της και θα υπάρχει κατανομή του κινδύνου.

Επιπλέον ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε  ότι είναι αναγκαία μία νέα εντολή για την ΕΤΕπ, ώστε η Ε.Ε. να συμμετέχει πιο ενεργά στην ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου  και της Μέσης Ανατολής. Η επέκταση του ρόλου της ΕΤΕπ σε άλλες περιοχές, είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά, προσέθεσε ο Υπουργός.

Αναδεικνύοντας, την ελληνική θέση ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η ΕΤΕπ μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ε.Ε. στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας καθώς και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε ο υπουργός, η Ελλάδα συμφωνεί με την ανανέωση της εντολής της ΕΤΕπ και την διαμόρφωση της χρηματοδοτικής της πολιτικής σε δύο στάδια στην περίοδο 2007-2013. Επίσης, η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της ΕΤΕπ να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της με τρόπο, που θα κινητοποιεί και τοπικούς πόρους στις χώρες που θα κατευθύνονται αυτά, όπως και διεθνή κεφάλαια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.