ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε έλλειμμα πέρασε τον Αύγουστο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

10:25 - 20 Οκτ 2006 | Οικονομία
Ελλειμμα 138 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τον Αύγουστο του 2006 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι πλεονάσματος 384 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2005.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση κυρίως του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση του πλεονάσματος τόσο του ισοζυγίου των υπηρεσιών όσο και του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου συνέβαλαν οι αυξήσεις των καθαρών πληρωμών γιαεισαγωγές καυσίμων κατά 352 εκατ. ευρώ,των καθαρών πληρωμών γιααγορές πλοίων κατά 239 εκατ. ευρώ και του ελλείμματος του ισοζυγίου των λοιπών αγαθών, μόνο κατά 138 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 188 εκατ. ευρώ (οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 170 εκατ. ευρώ ή 6,8%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 18 εκατ. ευρώ) και των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 48 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για "λοιπές" υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 24 εκατ. ευρώ. Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην άνοδο τωνκαθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη (κατά 119 εκατ. ευρώ). Τέλος, η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αντανακλά σχεδόν εξ ολοκλήρου την άνοδο (κατά 121 εκατ. ευρώ) των καθαρώντρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις (πληρωμές) της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 6.884 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2005 και διαμορφώθηκε σε 14.869 εκατ. ευρώ.Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των πλοίων) κατά 5.505 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 2.076 εκατ. ευρώ), των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 1.984 εκατ. ευρώ) και του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 1.445 εκατ. ευρώ). Επισημαίνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο (κατά 815 εκατ. ευρώ ή 12,2%), αλλά η αύξηση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές (κατά 2.260 εκατ. ευρώ ή 11,1%) ήταν μεγαλύτερη σε απόλυτο μέγεθος. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά196 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 509 εκατ. ευρώ (οι εισπράξεις από μεταφορικές υπηρεσίες, κυρίως ναυτιλιακές, αυξήθηκαν μόνο κατά 38 εκατ. ευρώ ή 0,4%, ενώ οι πληρωμές για μεταφορικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 547 εκατ. ευρώ ή 13,6%) και δευτερευόντως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες (κατά 318 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν άνοδο κατά 631 εκατ. ευρώ (οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 535 εκατ. ευρώ ή 6,9%, ενώ οι πληρωμές μειώθηκαν κατά 96 εκατ. ευρώ ή 5,8%). Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1.094 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 89 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) υπερκάλυψε την αύξηση των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων προς τους λοιπούς (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομείς.

Ισοζύγιο Κεφαλαια

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.