ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση - βόμβα για "συντάξεις βάσει εισοδήματος"

14:23 - 27 Νοε 2013 | Οικονομία
Πρόταση - βόμβα για "συντάξεις βάσει εισοδήματος"
Πρόταση – βόμβα έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Εργασίας σύμβουλος του ΔΝΤ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στην Αυστραλία, θέτοντας ζήτημα αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα στο πρότυπο «σύνταξη βάσει εισοδήματος» που έχει υιοθετηθεί στην χώρα εκείνη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το ζήτημα τέθηκε την Τρίτη σε συνάντηση με τη συμμετοχή ομάδας των συμβούλων της τεχνικής βοήθειας αποτελούμενη από τους Τόμας Στόρι, Τζον Κρότι, Πάτρικ Ντε Μετς, με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Παρόντα ήταν και μέλη της ομάδας Ράιχενμπαχ.
Οι σύμβουλοι φέρονται να υπέδειξαν ως πλέον ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα το παραπάνω μοντέλο- πρόταση που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μάλιστα η συζήτηση που ακολούθησε φέρεται να έγινε σε αρκετά έντονο ύφος.
Απαντώντας στην πρόταση, ο Γενικός Γραμματέας Ασφαλίσεων, Παν. Κοκκόρης, είπε πως παρόμοιες αλλαγές μπορούν να συζητηθούν μόνο στις εποχές των «παχιών αγελάδων» κι όχι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και πολυετούς ύφεσης.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σύστημα στην Αυστραλία προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του και όχι μόνο από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης ή την οικογενειακή κατάσταση.


Για κάθε μία κατηγορία συνταξιούχων (άγαμος, σε συμβίωση, διαζευγμένος με αναπηρία) είτε πρόκειται για πλήρη σύνταξη, είτε για μερική συνταξιοδότηση προβλέπονται διαφορετικά πλαφόν συνολικού εισοδήματος, πάνω από το οποίο επέρχεται μείωση σύνταξης.
Επί παραδείγματι, για τον άγαμο πλήρους σύνταξης με ιδιοκατοίκηση το περιουσιακό όριο, πάνω από το οποίο αρχίζει μείωση της σύνταξης, ορίζεται το ποσό των 132.350 ευρώ. Για κάθε 672 ευρώ πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά περίπου 1 ευρώ (1,50 δολάριο Αυστραλίας) κάθε δεκαπενθήμερο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στόρι ο οποίος έθεσε το ζήτημα «συντάξεις βάσει εισοδήματος» είχε διατελέσει εκτελεστικός γενικός διευθυντής στο Κέντρο Ανάλυσης και Αναφορών των Συναλλαγών στην Αυστραλία.
Πηγή: Καθημερινή

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.