ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη μέγγενη φόρων και χρεών οι Έλληνες

01:01 - 29 Νοε 2013 | Οικονομία
Στη μέγγενη φόρων και χρεών οι Έλληνες
Με μελανά χρώματα περιγράφουν τα επίσημα στοιχεία την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες πολίτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Η διαπίστωση αυτή ώθησε τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, να ζητήσει από τις Δ.Ο.Υ να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν και τον Οκτώβριο κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέσα στο 2013 προστέθηκαν 7,2 δισ. ευρώ στις οφειλές.

 

Επίσης, οι περισσότεροι πολίτες πληρώνουν μόνο παλαιότερα χρέη και αφήνουν τις νέες υποχρεώσεις σε εκκρεμότητα, χωρίς καν να μπορούν να υπαχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο.

 

Επιπλέον, οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, γεγονός που αποδίδεται σε αναλήψεις για να καλυφθούν υποχρεώσεις, καθώς δεν καταγράφονται την περίοδο αυτή μετακινήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό.

 

Με τα δεδομένα αυτά, ο γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, υποχρεώθηκε να δώσει οδηγίες στις εφορίες, να μην προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και ακινήτων) στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι προσέρχονται κάθε μήνα για να πληρώσουν "έναντι" έστω και ένα μικρό μέρος (της τάξης του 2-3% της βασικής οφειλής ) αρκεί να υπάρχει πραγματική αδυναμία και μην πρόκειται για μεγαλο-οφειλέτες με πολλά περιουσιακά στοιχεία.

xrei2

Ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "BHMAFM", έδωσε ουσιαστικά τη διαβεβαίωση ότι οι Δ.Ο.Υ. δεν θα προχωρούν σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον οι οφειλέτες ανταποκρίνονται στις ειδοποιήσεις που τους αποστέλλονται για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους, έστω και με μικρές μηνιαίες καταβολές "έναντι", καθώς ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προβλέπει αυστηρά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 

 

Το μήνυμα αφορά τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια μικροοφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν στην Εφορία ποσά μέχρι 5.000 ευρώ.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 29 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.