ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Μακρύς ο δρόμος για την εξυγίανση

13:07 - 20 Οκτ 2006 | Οικονομία
Τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και συντάξεις εισηγούνται στην κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, προκειμένου να διατηρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε κοινοτική τροχιά.

Προσπάθεια, η οποία όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής τους ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Ρομπερντ Φορντ, απαιτεί πολύ ακόμη δουλειά προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει σε ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της ‘δεκαπενθήμερης εξέτασης’ της ελληνικής οικονομίας ο κ. Φορντ σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το ασφαλιστικό και το σύστημα το συντάξεων διότι το πρόβλημα θα γίνει ιδιαίτερα πιεστικό τα επόμενα χρόνια για τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού καθώς οι δαπάνες για τις συντάξεις θα ξεπερασουν το 10% του ΑΕΠ, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε να εξεταστούν διεξοδικά οι δυνατότητες αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως και να μειωθούν κοινωνικές παροχές ή επιδόματα.

Ο κ. Φορντ αφού διευκρίνισε ότι οι όποιες σχετικές αποφάσεις αποτελούν θέμα της κυβέρνησης, πρότεινε ακόμη την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μη δίνονται λαβές αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της.

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών Γ. Αλογοσκουφης, αφού ανέδειξε την εμπιστοσύνη του προς την ΕΣΥΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης θεσμικών μέτρων για τη θωράκισή της, προκειμένου να καταστεί μια ανεξάρτητη υπηρεσία.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Φορντ απέφυγε να σχολιάσει το μέγεθος της αναθεώρησης του ΑΕΠ, καταδεικνύοντας ωστόσο το χαμένο χρόνο που παρήλθε από την προηγούμενη αναθεώρηση.

M. Χριστοδούλου


Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.