ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκαταρκτική εξέταση για την τιμή του φυσικού αερίου

12:17 - 29 Νοε 2013 | Οικονομία
Προκαταρκτική εξέταση για την τιμή του φυσικού αερίου
Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ και τη διαμορφούμενη τιμή του αερίου.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα (πλημμέλημα) της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης, σχετικά με την υψηλή -σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Προηγήθηκε σχετικό δημοσίευμα, πριν από περίπου τρεις μήνες, βάσει του οποίου η εισαγγελέας διέταξε τη σχετική έρευνα, η οποία έχει ανατεθεί στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Η τελευταία έκρινε ότι στην υπόθεση συντρέχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.
Ετσι, ο φάκελος με την αναφορά της κας Παπανδρέου, λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα του αδικήματος, διαβιβάστηκε (πριν από περίπου ένα μήνα) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να μελετήσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν θα προχωρήσει, ή όχι, στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Από την έρευνα της κας Παπανδρέου φαίνεται να προέκυψε ότι η πωλήτρια εταιρεία (που έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά) τιμολογεί ακριβότερα το αέριο, τιμή για την οποία δεν φαίνεται να προκύπτουν ενστάσεις από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για την υπόθεση, προκύπτει ότι η τιμή που πωλείται το αέριο στην Ελλάδα είναι 12,85 δολάρια ανά MMBTU, ενώ σε άλλες χώρες η τιμή έχει καθοριστεί στα 9 έως 10 δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 29 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.