ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό 51 μηνών η μεταποίηση

14:11 - 02 Δεκ 2013 | Οικονομία
Με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα τον Νοέμβριο, χάρη στην αύξηση της παραγωγής για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 49,2 μονάδες από τις 47,3 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Η μεταποίηση αντιστοιχεί στο ένα δέκατο περίπου της ελληνικής οικονομίας και συρρικνώνεται συνεχώς την τελευταία τετραετία ως αποτέλεσμα της εξαετούς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν ελάχιστα τον Νοέμβριο, πρόκειται όμως για την πρώτη αύξηση μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης.

«Τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου παρουσιάζουν πιο θετικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, κυρίως υποδεικνύοντας αυξημένα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια για πρώτη φορά μετά τα τέλη του 2009, μολονότι η αύξηση ήταν σχεδόν οριακή», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit Φιλ Σμιθ.

Σύμφωνα με τη Markit, η σταθεροποίηση των νέων παραγγελιών μετά τη νέα μείωση κατά τους δύο προηγούμενους μήνες ήταν μία ακόμη αισιόδοξη εξέλιξη, παρότι ανεπαρκής για να συνεχιστεί η αύξηση της παραγωγής. Ο δείκτης παραμένει κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση από τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους στη χώρα, που οδήγησε στο μνημόνιο και στην ύφεση.

Η κυβέρνηση και η τρόικα συγκλίνουν στην εκτίμηση για ύφεση 4% φέτος, πρόβλεψη ελαφρώς καλύτερη από την προηγούμενη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2%. Για το 2014, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει οριακά.

Η έρευνα της Markit έδειξε επίσης μείωση της απασχόλησης και της αγοραστικής δραστηριότητας με τον μικρότερο ρυθμό σε διάστημα 4 περίπου ετών, μία ακόμα ένδειξη ότι οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχουν εξασθενήσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.