ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβολές και παζάρια για το χαράτσι στα ακίνητα - τι θα πληρώσουμε

01:01 - 05 Δεκ 2013 | Οικονομία
Αναβολές και παζάρια για το χαράτσι στα ακίνητα - τι θα πληρώσουμε
Σε σήριαλ εξελίσσεται η υπόθεση της κατάθεσης στη Βουλή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς η κατάθεσή του αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα αντί για σήμερα Τετάρτη, όπως είχε προγραμματισθεί. Τεχνικές δυσκολίες επέβαλαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τη νέα αναβολή. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις έντονες αντιρρήσεις της τρόικας για σειρά ρυθμίσεων, ειδικά με το θέμα της εισπραξιμότητας.

Επιπλέον, οι δανειστές εστιάζουν στην ανάγκη να μην υπάρχει προστασία - αφορολόγητο για κάποιους, ούτε εκπτώσεις, καθώς αυτό θα δημιουργήσει ένα κενό στα έσοδα, που δύσκολα καλύπτεται.

 

Ειδικά, δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι στο συμπληρωματικό φόρο (ΦΑΠ) το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1% για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ, ούτε και το ότι για τα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα, ενώ τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο φόρος αναμένεται να είναι μειωμένος για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και  η μείωση θα κυμαίνεται από 30% έως 60%. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα το ποσοστό του μειωμένου φόρου για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γι' αυτό κι επέλεξαν να μην προβούν σε μονομερή κίνηση κατάθεσης του νομοσχεδίου.

 

Εν τω μεταξύ, θα προσπαθήσουν στο υπουργείο τις επόμενες ημέρες να τα βρουν με την τρόικα, και να καθησυχάσουν τους βουλευτές, οι οποίοι- με την πίεση που άσκησαν- είχαν πετύχει κάποιες ελαφρύνσεις, ειδικά στους αγρότες.

 

Είναι ενδεικτικό ότι οι διαρροές έκαναν λόγο για νομοσχέδιο που προβλέπει ακόμη μικρότερες επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών απ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.

 

Ωστόσο, στο σχέδιο που αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται το υπουργείο, αλλά με εκκρεμότητες από την τρόικα, για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο κάτοχοι οικοπέδων, αγροτεμαχίων και ημιτελών κτισμάτων, ενώ απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι.

tro1

Τα σημεία μέχρι σήμερα

Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ),  ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) περιλαμβάνει μειωμένα κλιμάκια για τις οικίες, από 30 σε 12.

 

Στο πρώτο κλιμάκιο, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ,  ο βασικός φόρος περιορίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό.

 

Ακόμη, προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%.

 

Προβλέπονται, δε, σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων.

 

Τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα.

 

Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι

συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες, 5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις.

 

Από την προσαύξηση κατοικίας στα αγροτεμάχια, απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ. Εξαιρούνται ακόμη από το φόρο- μεταξύ άλλων- μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θερμοκήπια, πρόχειρα καταλύματα, και χώροι στέγασης μηχανημάτων.

fa05

Τελευταία τροποποίηση στις 09:34 - 05 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.