ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Εργασίας- τρόικα: Χωρίς συμφωνία για ομαδικές απολύσεις και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

23:32 - 12 Δεκ 2013 | Οικονομία
Υπ. Εργασίας- τρόικα: Χωρίς συμφωνία για ομαδικές απολύσεις και μείωση του μη μισθολογικού κόστους
Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και των ομαδικών απολύσεων, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια ώρα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου διαβεβαιώνει ότι δεν ετέθη από τους ελεγκτές θέμα μείωσης των συντάξεων...

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα όπως σχολίασαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης εξερχόμενος είπε ότι οι επικεφαλής των ελεγκτών "ακούνε τις προτάσεις μας και ο διάλογος συνεχίζεται", αλλά μέχρις στιγμής δεν έχει επλέθει συμφωνία στα βασικότερα "αγκάθια". 

 

Στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς να φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Το υπουργείο Εργασίας συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας. Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.

 

Η ελληνική πλευρά ζητά να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του 2014 και η εφαρμογή του να συνδυαστεί με την αύξηση της απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή, η μείωση των εισφορών θα δίδεται υπό μορφή επιβράβευσης σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και θα προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους ή νέους κάτω των 29 ετών.

 

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, η τρόικα αντιμετώπισε θετικά τις θέσεις αυτές, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.

 

Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα των ομαδικών απολύσεων χωρίς επίσης να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, εκτιμώντας ότι επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, ενώ γίνεται αιτία να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.

 

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας ως "ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη", ενώ προανήγγειλε ότι στο νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπεται ευθύνη των επιχειρήσεων για τη στήριξη των εργαζομένων που απομακρύνονται.

yp121213

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 13 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.