ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για έγκριση της δόσης, παρά το "ναυάγιο" στους πλειστηριασμούς- Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης έως την Παρασκευή

01:41 - 17 Δεκ 2013 | Οικονομία
Δεν βγήκε τελικά "άσπρος καπνός" στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόϊκα για τα κριτήρια που θα διέπουν την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014. Επομένως, ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί, σήμερα Τρίτη, στις Βρυξέλλες, για τη συνεδρίαση του Eurogroup, έχοντας στις αποσκευές του τη θετική εισήγηση των επικεφαλής της τριμερούς μόνο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά και αισιοδοξία ότι αυτό αρκεί για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Eurogroup θα δώσει το "πράσινο φως". Θέλησε, πάντως, να κρατήσει χαμηλούς τόνους και εξέφρασε την ελπίδα "να μην υπάρξει βέτο από κάποιον εταίρο".

 

Την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών, ενισχύει και η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν , ο οποίος κατά  την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι επετεύχθη κάποια πρόοδος, και πως ο ίδιος θα επιστρέψει τον Ιανουάριο.

 

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει έως την Παρασκευή σε νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, με την ανοχή έστω της τρόικας, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα.

 

"Θα νομοθετήσουμε, αν όχι με συμφωνία της τρόικας, με την ανοχή της", δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Με τον παριστάμενο συνάδελφό του από το υπουργείο Οικονομικών, να προσθέτει, ότι η κίνηση θα γίνει:  "με όχι διαφωνία. Δεν θέλουμε μονομερείς ενέργειες, θέλουμε να υπάρχει ανοχή της τρόικας".

Τι επετεύχθη κατά τις διαπραγματεύσεις

Ειδικότερα, μετά από τις μαραθώνιες, επί σειρά ημερών, διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

 

Για τα ΕΑΣ (που αποτελούν ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα), οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, θα διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος, με το πρώτο να «φορτώνεται» τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις και να κλείνει.

 

Το στρατιωτικό σκέλος θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό προσανατολισμό για ένα μεταβατικό διάστημα.

 

Η συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα, δίνει το «πράσινο φως» για την έγκριση από το ESM, την προσεχή Πέμπτη, της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Με το ποσό της δόσης και μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, θα αποπληρωθούν τα ομόλογα, ύψους 1,853 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

 

Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας (το καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι "υπήρξε κάποια περαιτέρω προσέγγιση, περιορίστηκαν οι διαφορές, ήρθε αρκετά προς την πλευρά μας η τρόικα. Θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις και με την τρόικα (μέσω e- mails και τηλεφωνικά) και σε κυβερνητικό επίπεδο".

πλει171213

Η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει (ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - αν, και όπως αναφέρουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν την προτιμούν) τη ρύθμιση για ένα έτος, με την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων (εισοδηματικά- περιουσιακά, αντικειμενικές αξίες, ύψος δόσης). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, "αυτό που ενδιαφέρει την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος".

 

Για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση επιθυμεί να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή 13%, του οποίου η πιλοτική εφαρμογή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Τον Ιανουάριο επιστρέφουν οι ελεγκτές

Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, για να ανοίξουν τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι υστερήσεις στα έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα), του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, κ.ά.

 

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κατά τις νέες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Απέκλεισε δε, εκ νέου κατηγορηματικά, να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αυξήσεις φόρων.

 

Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (το 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Με δεδομένο ότι, τον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δισ. ευρώ.

εκτα171213

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.