ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών: "Οι διατάξεις για τη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα στραγγαλίσουν την αγορά"

17:38 - 17 Δεκ 2013 | Οικονομία
Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών: "Οι διατάξεις για τη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα στραγγαλίσουν την αγορά"
Την έντονη αντίθεσή της στις επιχειρούμενες αλλαγές στη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών εκφράζει η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ) και εκτιμά ότι όλες οι νέες διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, θα στραγγαλίσουν την αγορά.

Ειδικότερα, η ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ, σημειώνει ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τη φορολόγηση υπεραξίας είναι μηδαμινά, τονίζοντας ότι η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% επί των warrants και ορισμένων άλλων μετοχών σε χαρτοφυλάκια μικροεπενδυτών, με την επιλεγείσα μέθοδο, δεν είναι φορολογία αλλά δήμευση.

 

Υπογραμμίζει ότι οι ξένοι αγωνίζονται για να μειώσουν την Ελλάδα ως πιθανό μελλοντικό ανταγωνιστή και επομένως ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών και των άλλων εταιρειών από την κεφαλαιαγορά που θα προκληθεί από αυτές τις ρυθμίσεις, είναι χρήσιμο εργαλείο μιας τέτοιας επιδίωξης.

 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών μπορεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερα των αναμενομένων εσόδων με τρεις απλές ρυθμίσεις:

  1. Κατάργηση όλων των περιπλοκοτήτων στη φορολογία συναλλαγών και υπεραξιών.
  2. Αύξηση κατά 50% της φορολόγησης των συναλλαγών επιβαλλόμενης επί όλων των συναλλαγών σε χρηματιστήριο. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ευρύτερη βάση φορολόγησης. Ήτοι σε αγοραπωλησίες εντός μιας ημέρας και σε όλες τις συναλλαγές σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και ακόμα και εμπορεύματα στο σχεδιαζόμενο νέο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.
  3. Αντικατάσταση της φορολόγησης των μερισμάτων στον μέτοχο με μικρή αύξηση της φορολόγησης των κερδών στην εταιρεία. Και στις δύο τελευταίες αυτές προτάσεις, οι ρυθμίσεις θα αφορούν και τους συναλλασσόμενους από το εξωτερικό (που αποτελούν το 50% των συναλλαγών του ΧΑ), οι οποίοι με τις υπό συζήτηση ρυθμίσεις εν πολλοίς εξαιρούνται. Έτσι η φορολογία θα επεκταθεί στο 100% των συναλλαγών και όχι σε ένα μέρος του που κατά κανόνα αφορά Έλληνες μικρομετόχους.

xrimatistirio171213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.