ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη χοάνη του χρέους η δόση του 1 δισεκ. ευρώ

01:01 - 18 Δεκ 2013 | Οικονομία
Στη χοάνη του χρέους η δόση του 1 δισεκ. ευρώ
Τμήμα των δανειακών αναγκών του Ιανουαρίου του 2014 που ανέρχονται στα 6,5 δις ευρώ θα καλύψει η δόση του 1 δις ευρώ, που θα λάβει η χώρα μετά το πράσινο φως που άνοιξε το Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε τώρα να παίρνει τη δόση των 4,5 δις ευρώ που αντιστοιχεί στον Δεκέμβριο, βάσει του μνημονίου.

Από την υποδόση του 1 δισεκ. ευρώ τα 500 εκατομμύρια θα εκταμιευθούν από τον EFSF και τα άλλα μισά θα προέλθουν από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

 

Όπως είπε ο Jeroen Dijsselbloem η Ελλάδα έχει επιτύχει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει με Τρόικα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

 

Τα υπόλοιπα χρωστούμενα θα καλυφθούν με εκδόσεις εντόκων, που πάντως είναι μια λύση ανάγκης που ... στεγνώνει την αγορά. Ειδικά το 2014 οι εκτιμήσεις για τις εκδόσεις των εντόκων μπορούν να φτάσουν και μέχρι τα 40 δισεκ.

 

Το 1 δις θα διατεθεί για την χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Ιανουαρίου του 2014 που ανέρχονται συνολικά στα 6,5 δις ευρώ. Εξ αυτών τα 2 δις περίπου αφορούν "ακούρευτα" ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα 4 δις αφορούν αποπληρωμές για βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την εξόφληση τμήματος δανείου του ΟΣΕ.

 

Επιπλέον, το Μάιο λήγουν ομόλογα ύψους 4,1 δισ. ευρώ που βρίσκονται στην ΕΚΤ, ενώ τον Αύγουστο του 2014, λήγουν ομόλογα ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, μέσα στον ίδιο μήνα θα πρέπει να αναπληρωθούν και άλλα 160.000.000 ευρώ που έχουν να κάνουν με ελληνικά ομόλογα που δεν είχαν υπαχθεί στο PSI.

do171213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.