ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΣΤΑΤ: 57,8 ετών είναι ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα

16:54 - 23 Δεκ 2013 | Οικονομία
ΕΛΣΤΑΤ: 57,8 ετών είναι ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα
Στα 57,8 έτη διαμορφώνεται η μέση ηλικία συνταξιοδότησης, όπως προκύπτει από ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, για τη μετάβαση από την αγορά εργασίας στη σύνταξη.

Το δείγμα της έρευνας ήταν υποσύνολο του δείγματος της τριμηνιαίας Έρευνας Εργατικού Δυναμικού. Συγκεκριμένα, στην ad hoc έρευνα απάντησαν τα άτομα που ερευνήθηκαν κατά το Β΄ τρίμηνο του 2012, στο πλαίσιο της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και συγκέντρωναν τις εξής προϋποθέσεις:

 

Είχαν ηλικία 50 έως 69 ετών, και:

  • ήταν εργαζόμενοι κατά την εβδομάδα της έρευνας (ή είχαν μια εργασία από την οποία απουσίαζαν προσωρινά) ή
  • είχαν εργαστεί στο παρελθόν και η ηλικία τους, την τελευταία φορά που εργάστηκαν, ήταν μεγαλύτερη των 49 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερευνηθέντων δεν ελάμβαναν ακόμα σύνταξη γήρατος (59,9%), ενώ το 56,6% ανήκε ακόμα στο εργατικό δυναμικό, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι.

synt

Στις συντάξεις γήρατος, περιλαμβάνονται οι συνήθεις συντάξεις γήρατος στα πλαίσια της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και επαγγελματικές (επιχειρησιακές) ή ιδιωτικές συντάξεις. Στις συντάξεις «άλλου είδους» περιλαμβάνονται συντάξεις χηρείας ή ορφανών, πολύτεκνων μητέρων, θυμάτων πολέμου, κ.λπ.

 

Ο συνηθέστερος λόγος εξόδου από την αγορά εργασίας, είναι η κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης (60,8%) ενώ ο δεύτερος πιο συχνός είναι η υποχρεωτική συνταξιοδότηση λόγω ορίου ηλικίας (28,3%). Τα προβλήματα υγείας αναφέρονται ως λόγος εξόδου από το 5,7% των ερευνηθέντων.

 

Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι τα άτομα ανωτέρου εκπαιδευτικού επιπέδου τείνουν να λαμβάνουν σύνταξη σε νεότερη ηλικία, καθώς και οι γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για όλα τα άτομα είναι 57,8 ετών.

s231213

Τελευταία τροποποίηση στις 17:45 - 23 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.