ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια είναι η αλήθεια για την οικία Λιάπη στο Καρπενήσι;

11:25 - 05 Ιαν 2014 | Οικονομία
Ποια είναι η αλήθεια για την οικία Λιάπη στο Καρπενήσι;
Απαντήσεις για την υπόθεση της οικίας που διαθέτει στην Ευρυτανία έδωσε δια του δικηγόρου της η σύζυγος του Δημητρίου Λιάπη, Βασιλική, θεία του Μιχάλη Λιάπη, αναφέροντας μεταξύ ότι ήταν η μόνη και αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης και η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προς ενοικίαση δωματίων.

«Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας, ούσα άκληρη, μεταβίβασε το ποσοστό της ιδιοκτησίας της, στον εκ του συζύγου της ανηψιό» αναφέρει η ανακοίνωση του δικηγόρου της παρ’ Αρείω Πάγω Παναγιώτη Γεωργακόπουλου.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τα δημοσίευμα του Έθνους που ανέφεραν ότι έγινε ανακαίνιση στο οίκημα με κοινοτικά χρήματα.

Σύμφωνα με καταγγελίες που επικαλείται η εφημερίδα, η οικογένεια του κ. Λιάπη αξιοποίησε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που προορίζονταν για ξενώνες κατά την περίοδο 1992 - 1993 για την ανακαίνιση του σπιτιού που έχει στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Γεωργακόπουλου:

«Εκπροσωπώντας την Βασιλική, σύζυγο Δημητρίου Λιάπη, και επί έτη δικηγόρος της, κατ'εντολήν της έχω να σημειώσω τα εξής:

-Η κυρία Λιάπη ήταν η μόνη και αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης. Ουδείς άλλος. Σημειωτέον ότι αυτή η επιδότηση ήταν ένα μικρό μόνο ποσοστό από το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση της πατρικής οικίας του συζύγου της.

-Ήταν η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προς ενοικίαση δωματίων, διατηρώντας νομίμως όλα τα απαραίτητα παραστατικά που εκδίδονταν στο όνομά της (βιβλία, πελατολόγιο, αποδείξεις κλπ). Ουδείς άλλος.

-Την εμπορική αυτή δραστηριότητα τερμάτισε αργότερα, λόγω θανάτου του συζύγου της. Προσφάτως μάλιστα προέβη και σε περαίωση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της επιχείρησης ως η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη. Ουδείς άλλος.

-Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας, ούσα άκληρη, μεταβίβασε το ποσοστό της ιδιοκτησίας της, στον εκ του συζύγου της ανηψιό.

Πάσα άλλη ανάμειξη συγγενικών της προσώπων είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και κακόβουλη».

Τι λέει το ρεπορτάζ

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», ο αδελφός του πρώην υπουργού κ. Μάρκος Λιάπης και συνιδιοκτήτης του ακινήτου ήταν αυτός που πήρε τη γενναία επιδότηση από το πρόγραμμα αγροτουρισμού που μοίρασε η ελεγχόμενη από τη Δικαιοσύνη σήμερα αναπτυξιακή εταιρεία Ευρυτανία Α.Ε.

Το πρόγραμμα αφορούσε τους νέους του νομού, οι οποίοι έψαχναν μια επαγγελματική ευκαιρία και έδειχναν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ξεκίνησε το 1992 να χτίζεται το πέτρινο και πολυτελές σαλέ των αδελφών Λιάπη, οι οποίοι έλαβαν τότε 10.000.000 δραχμές για να φτιάξουν τουριστικό ξενώνα...

Ωστόσο, σήμερα άλλοι ιδιοκτήτες ξενώνων της περιοχής αποκαλύπτουν ότι το σαλέ των αδελφών Λιάπη δεν λειτούργησε ποτέ ως ξενώνας. «Ποτέ δεν το λειτούργησε ως ξενώνα, με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σπίτι το έκανε ο άνθρωπος», μας λέει η κυρία Φωτεινή Μπούρα, ιδιοκτήτρια του ξενώνα «Το Ρίζωμα» στο Μικρό Χωριό. Ο σύζυγός της, κ. Θεόδωρος Μπούρας, προσθέτει ότι οι ίδιοι δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν το σύνολο της επιδότησης, όπως συνέβη εις ολόκληρον στην περίπτωση των αδελφών Λιάπη, παρά μόνο ένα μέρος της. «Πήραμε 4.200.000 δραχμές. Οχι μόνο εμείς. Συνολικά ήμασταν 35 επιχειρηματίες που δεν πήραμε ποτέ όσα δικαιούμασταν σε σχέση με άλλους. Το 1997 είχαμε μαζευτεί όλοι μαζί και είχαμε πάει στον νομάρχη προκειμένου να ζητήσουμε και τα υπόλοιπα, όμως εκείνος μας έκλεισε την πόρτα λέγοντάς μας πως δεν υπήρχαν άλλα λεφτά».

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναγράφονται στο «πόθεν έσχες» του, το 1992 στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας ο κ. Μιχάλης Λιάπης φαίνεται να αποκτά το 50% από οικόπεδο 373,71 τ.μ., στο οποίο ανακαίνισε το υπάρχον διώροφο πέτρινο σπίτι του, συνολικής έκτασης 233,05 τ.μ. Το υπόλοιπο 50% ανήκει στον αδελφό του, τον κ. Μάρκο Λιάπη. Οταν ο τελευταίος κατέθετε την αίτηση για την επιδότηση ο κ. Μιχάλης Λιάπης ήταν υφυπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Την ίδια χρονική περίοδο γίνεται και κάτοχος ακίνητης περιουσίας στο Μεγάλο Χωριό απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του. Εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ενός ακόμα οικοπέδου 543 τ.μ. εντός του οικισμού, ενώ έχει συμμετοχή σε ακόμη τρία οικόπεδα στην περιοχή του Μεγάλου Χωριού, τα οποία απέκτησε επίσης το 1992. Συγκεκριμένα, στη θέση Χόντζα διαθέτει 3.104 τ.μ., στη θέση Αγ. Δημήτριος 1.398 τ.μ. και στη θέση Βλάχου Βρύση 5.769 τ.μ.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:39 - 05 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.