ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα κρίνει την τύχη του Δ. Κοντομηνά- Χρηματική εγγύηση "μαμούθ" 5 εκατ. ευρώ προτείνει ο ανακριτής- Τι βάζει ως ενέχυρο ο επιχειρηματίας

16:02 - 14 Ιαν 2014 | Οικονομία
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα κρίνει την τύχη του Δ. Κοντομηνά- Χρηματική εγγύηση "μαμούθ" 5 εκατ. ευρώ προτείνει ο ανακριτής- Τι βάζει ως ενέχυρο ο επιχειρηματίας
Την Τετάρτη αναμένεται να κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα, ως προς την προσωρινή κράτηση, ή μη, του επιχειρηματία, Δημήτρη Κοντομηνά, που νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, και ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, ζήτησε να κρατηθεί ο επιχειρηματίας.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, Γιώργος Ανδρεάδης, διατύπωσε την άποψη ότι στον κ. Κοντομηνά πρέπει να επιβληθούν χρηματική εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ (σσ. ποσό που δεν έχει επιβληθεί στο παρελθόν σε ανάλογη υπόθεση) και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

 

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοντομηνάς προτίθεται να ενεχυριάσει προς εξασφάλιση και εξυπηρέτηση των δανείων από το ΤΤ, τις μετοχές του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας έχει ήδη χορηγήσει δικαίωμα εγγραφής «εμπράγματων βαρών» σε περιουσιακά του στοιχεία, στις τράπεζες που χειρίζονται τα δάνεια του ΤΤ.

 

Ο επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει στο πολυσέλιδο υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή της υπόθεσης ότι προς απόδειξη της ειλικρινούς πρόθεσής του να καλυφθούν επαρκώς τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους, προχώρησε στην χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του ΤΤ, με το οποίο τους δίδει την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκ. ευρώ.

 

Τονίζει επίσης πως είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο τις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46 εκ. ευρώ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

kontominas140114

Ο επιχειρηματίας απολογούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι για όλα τα δάνεια που έλαβαν από το ΤΤ οι εταιρείες του ομίλου του δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις (εμπράγματες και προσωπικές) με τα δεδομένα του χρόνου που χορηγήθηκαν τα δάνεια. Σημειώνει ότι η  έγκριση των δανείων έγινε από τα αρμόδια όργανα του ΤΤ με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες. Επισημαίνει, δε, πως ο ίδιος δεν είχε αποδεδειγμένα καμία συμμετοχή ή επιρροή στις εσωτερικές διαδικασίες της Τράπεζας.

 

Στην κλινική μετέβησαν το πρωί ο ανακριτής της υπόθεσης Γ. Ανδρεάδης, καθώς και η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στην υπόθεση των επισφαλών δανείων ο επιχειρηματίας, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος από την περασμένη εβδομάδα.

 

Ο κ. Κοντομηνάς κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι η κατηγορία της απάτης έχει απαγγελθεί με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

 

 

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, εταιρείες συμφερόντων του κ. Κοντομηνά έλαβαν από το ΤΤ δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ του Οκτωβρίου του 2008 και του Ιανουαρίου του 2012.

Η εισαγγελέας τονίζει ότι τα δάνεια προς τον κ. Κοντομηνά δόθηκαν κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών, χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής και με χρηματοοικονομικές μοχλεύσεις εκτός αποδεκτών τραπεζικών κριτηρίων. Επισημαίνει ακόμη ότι τα ποσά που εκταμιεύτηκαν για την εταιρεία DEMCO δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που ορίστηκαν στις συμβάσεις με το ΤΤ και μάλιστα αναφέρεται η περίπτωση αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο, της κόρης του κ. Κοντομηνά.

 

Στο πόρισμα αναφέρεται και η υπόθεση της POSTCREDIT, εταιρείας πιστωτικών καρτών που δημιούργησε το ΤΤ σε συνεργασία με τον κ. Κοντομηνά, η οποία κατά την εισαγγελική λειτουργό ζημίωσε συνολικά την τράπεζα με τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 02:24 - 15 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.