ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις για συντάξεις

21:10 - 24 Οκτ 2006 | Οικονομία
Συνωστισμό στην..πόρτα της εξόδου από εργαζόμενους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν επιφέρει οι φήμες περί αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αυτό καταγράφει έκθεση της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής-ΠΟΠΟΚΠ) μέσω της οποίας διαπιστώνεται αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο των εργαζομένων που έχουν ήδη θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα,.

Η έκθεση σημειώνει ότι περίπου 120.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα στο ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν φυσιολογικά κανένα λόγο ανησυχίας, αφού οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να έχουν αναδρομικό χαρακτήρα.

Στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων το 2004 κατατέθηκαν 3.725 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ το 2005 κατατέθηκαν 6.800 αιτήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 83%. Το 2006, η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική, αφού στο πρώτο εννιάμηνο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν ήδη ξεπεράσει τις 10.000, δημιουργώντας πρόβλημα σταθερότητας στο ταμείο, που μπορεί να καλύψει μέχρι 6.800 συνταξιοδοτούμενους ετησίως (παροχή εφάπαξ).

Σημαντική αύξηση αποχωρήσεων σημειώνεται στους στρατιωτικούς, που φέτος ξεπέρασε το 35% σε σχέση με πέρυσι, καθώς και στους αστυνομικούς, που φέτος ξεπέρασε το 80% σε σχέση με πέρυσι. Ο μέσος χρόνος ασφάλισης των συνταξιοδοτούμενων φθάνει τα 27 χρόνια και η μέση κύρια σύνταξη που λαμβάνουν, φθάνει τα 750 ευρώ, έναντι των μέσων αποδοχών τους που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.