ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απευθυνθείτε στο 1520, αν κάποια τράπεζα δεν δέχεται τη δήλωση για τους πλειστηριασμούς

14:39 - 21 Ιαν 2014 | Οικονομία
Παρατείνεται η προθεσμία έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τις υπεύθυνες δηλώσεις στα υποκαταστήματα των τραπεζών με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό.

Την παράταση ανακοίνωσε η η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ενώ ο νόμος επισήμως ορίζει ότι η προθεσμία για δάνεια που έχουν ήδη «πρόβλημα» λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από βροχή παραπόνων και καταγγελιών για καταναλωτές – δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν την άρνηση των τραπεζών συμβουλεύει: αν πάτε στην τράπεζα και δεν δέχονται την αίτηση, πάρτε τηλέφωνο στην γραμμή καταναλωτή της γενικής Γραμματείας Εμπορίου 1520.

Θα πρέπει να καταγγείλετε το γεγονός με στοιχεία και για το υποκατάστημα αλλά και για το όνομα του υπαλλήλου που αρνήθηκε να παραλάβει την αίτηση.

Καταναλωτικές οργανώσεις συμβουλεύουν να ζητήσετε και να κρατήστε αποδεικτικά στοιχεία (πχ αριθμός πρωτοκόλλου), ενώ το ίδιο αναφέρουν πρέπει να πράξετε αν επιλέξετε άλλη οδό υποβολής της αίτησης (πχ συστημένη επιστολή, φαξ κλπ) οδό την οποία πάντως συστήνει να… αποφεύγετε το υπουργείο αναφέροντας ότι είναι καλύτερη η προσωπική επικοινωνία.

Ο νόμος ορίζει ότι αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας των οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος 4224/2013.

Οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

β) το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, να είναι μέχρι €35.000.

γ) η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με €270.000. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €15.000.

Τα περιουσιακά στοιχεία εκτιμώνται βάσει της αντικειμενικής αξίας, και για όσα βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, ο προσδιορισμός της αξίας αυτών θα γίνεται βάσει των κείμενων φορολογικών διατάξεων όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.