ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: "Πιο χαμηλή η ανάκαμψη στην Ελλάδα- Η Νότια Ευρώπη είναι το πιο ανησυχητικό μέρος στον κόσμο της Οικονομίας"

18:26 - 21 Ιαν 2014 | Οικονομία
ΔΝΤ: "Πιο χαμηλή η ανάκαμψη στην Ελλάδα- Η Νότια Ευρώπη είναι το πιο ανησυχητικό μέρος στον κόσμο της Οικονομίας"
Την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη θα είναι πιο χαμηλή στην Ελλάδα και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου- περιοχή την οποία χαρακτηρίζει ως το πιο "ανησυχητικό κομμάτι" της παγκόσμιας Οικονομίας, εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το IMF αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αν και προειδοποίησε ότι οι πλουσιότερες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται κάτω από τις πλήρεις δυνατότητές τους, ενώ πρόσθεσε τον αποπληθωρισμό στον μακρύ κατάλογο των κινδύνων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη.

Στο «World Economic Outlook», το ΔΝΤ προβλέπει 3,7% ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία το 2014 , 0,1% υψηλότερα από τις προβλέψεις που είχε δώσει τον Οκτώβριο, και εκτιμά ότι το 2015 θα κυμανθεί στο 3,9%.

 

Προβλέπει, επίσης, υψηλότερη ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες φέτος, αλλά διατηρούνται αμετάβλητες οι προβλέψεις του για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι υψηλότερες εξαγωγές στις πλούσιες χώρες θα αντισταθμιστούν από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση.

 

«Η ανάπτυξη θα κινηθεί περισσότερο προς την πλευρά των προηγμένων οικονομιών το 2014-15» όπως σημειώνει ο Ολιβιέ Μπλανσάρντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ .

pagosmiaanaptix210114

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Νότια Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί το πιο ανησυχητικό μέρος στον κόσμο της οικονομίας. Προέβλεψε ανάπτυξη για το 2014, η οποία, ωστόσο, θα είναι εύθραυστη. Από τη μία πλευρά οι εξαγωγές θα είναι ισχυρές, όπως είπε, αλλά από την άλλη, η εγχώρια ζήτηση θα είναι αδύναμη, υποφέροντας από το φαύλο κύκλο της χαμηλής δραστηριότητας, των προβληματικων τραπεζών, των αδύναμων εταιρειών και της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση. 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρ' όλο που το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα περάσει από την ύφεση στην ανάκαμψη (1% το 2014 και 1,4% το 2015), τονίζει ότι αυτή θα είναι εύθραυστη και άνισα κατανεμημένη, καθώς θα κινηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Το πρόβλημα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εστιάζεται στη χαμηλή εσωτερική ζήτηση, αν και οι εξαγωγές σε κάποιο βαθμό ανακάμπτουν.

 

Ειδικά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει χρηματοοικονομική πίεση και γι' αυτό η ανάκαμψη θα είναι πιο χαμηλή, όπως άλλωστε και στην Ισπανία, την Κύπρο , την Ιταλία και την Πορτογαλία. Το υψηλό χρέος, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και ο οικονομικός κατακερματισμός θα κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο την εγχώρια ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

pagosmiaanapt210114

Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι ένα από τα φωτεινά σημεία φέτος, μετά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο, η οποία μείωσε μερικές από τις περικοπές των κρατικών δαπανών που είχαν βαρύνει την εγχώρια ζήτηση .

 

Το ΔΝΤ συγκεκριμένα προβλέπει ότι το 2014 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,8%, και στην Κίνα στο 7,5%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 2,6%, 0,9% και 7,2% αντίστοιχα.

 

Το ΔΝΤ "βλέπει" επίσης πολύ θετικότερες προοπτικές για τη Βρετανία τοποθετώντας έτσι τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας στο 2,4% το 2014 , από 1,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο .

 

Οι προοπτικές της Ιαπωνίας επίσης εξέπληξαν θετικά, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει πως τα περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα θα βοηθήσουν να αντισταθμιστεί μέρος των επιπτώσεων από τον υψηλότερο φόρο κατανάλωσης που προβλέπεται για την άνοιξη.

 

Το ΔΝΤ τονίζει πως η ενίσχυση της ανάπτυξης δεν σημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία έχει ξεπεράσει τους κινδύνους και σημειώνει ότι η διασφάλιση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και η διαχείριση των αδυναμιών αποτελούν προτεραιότητες για όλες τις χώρες.

pagosmiaanaptixi210114

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.