ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Οικονομικών: Ανησυχία για το δημοσιονομικό κενό - προαπαιτούμενα

13:02 - 22 Ιαν 2014 | Οικονομία
Υπ. Οικονομικών: Ανησυχία για το δημοσιονομικό κενό - προαπαιτούμενα
Η νέα τρύπα που δημιουργήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ, για τους ενστόλους έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο που προσπαθεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, αλλά και για μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα , π.χ. το ζήτημα των μαζικών απολύσεων και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να προστεθεί στα 400 εκατ ευρώ που εκτιμά η τρόικα ότι υπολείπονται από το στόχο εσόδων του νέου φόρου ακινήτων, αλλά και τα περίπου 300εκατ ευρώ από τα έσοδα του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. Επίσης η επιβάρυνση από τη μισθολογική εξομάλυνση στου ενστόλους, θα «καταβροχθίσει»  το πρωτογενές πλεόνασμα των 800 εκατ ευρώ, που επετεύχθη, σύμφωνα με τα στοιχεία της κβέρνησης, στον προϋπολογισμό του 2013. Με αυτά τα δεδομένα ενώ αυτόματα αυξάνει το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισ ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και τουλάχιστον στα 3 δισ ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, καθώς εκκρεμούν κι άλλα δικαστικά ζητήματα.
Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια, πέρα από την πρόσφατη απόσταση του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια έχει να αντιμετωπίσει επίσης τις προσφυγές που αφορούν:
  • τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ
  • τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
  • τα γενικά και ειδικά μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, και εμμέσως στις συντάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών
  • τις μειώσεις των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και ρυθμιστικά θέματα ισχύος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτησίας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.